Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig økning i selvmord

Artikkelen er over 10 år gammel

- Utviklingen er ekkel. Bare i år har vi registrert 11 selvdrap i Salten politidistrikt.

Det sier Mona Haugene-Larsen ved Salten politidistrikt.

Hun jobber som analytiker ved kriminalseksjonen.

Ett i 2007

Tallenes tale for de siste fire årene er nokså klare. Politiet registrerte ett selvdrap i 2007.

Året etter var det tre, i 2009 ble det registrert åtte, mens det til nå i år altså er 11.

- Personene har vært i alle aldre mellom tenårene til syttiårene. Hovedvekten på forulykkede var menn. Tilfellene er også spredt på flere politisoner.

Tallene gjenspeiler registrerte saker på statistikkgruppene «selvdrap». Derfor kan vi ikke se bort ifra mørketall, i form av uregistrerte saker (ikke innmeldte), eller selvdrap registrert som annen statistikkgruppe. Derfor bes det bemerket at tallene ikke er absolutte, sier Mona Haugene-Larsen.

Ikke entydig

Heller ikke politistasjonssjef Arne Hammer kan si noe om mulig årsak til den kraftige økningen i antall selvmord i Salten de siste årene.

- Det er ikke mulig å ha noen klar mening om hvorfor. Vi ser nemlig ikke noe entydig bilde, og dermed kan vi heller ikke peke på hvilke muligheter det kan være til å forebygge denne tendensen, sier Hammer.

Salten-politiet har etablert en ordning med egne pårørende-kontakter ved selvmord.

- Det gjør at de pårørende kan forholde seg til en bestemt person, og få all informasjon fra denne personen. I tillegg er det nå etablert et ambulant akutt-team i?Salten som blir involvert i slike saker, sier Hammer, som roser Jan Arild Ellingsen for hans åpenhet.

- Selvmord har jo vært - og er det sikkert enda, tabubelagt. At en kjent person som Ellingsen står fram og forteller hva han har opplevd tror jeg derfor kan hjelpe mange som er i en vanskelig situasjon.

Begge veier

Heidi Heinrich, leder for Mental Helse i Bodø, er ikke helt sikker på hvordan oppslaget i Avisa Nordland (mandag 13. desember) om Jan Arild Ellingsen slår ut.

- Er vinklingen positiv, som i dette tilfellet, kan det nok være bra at profilerte personer står fram med sin historie. Ellers kan det slå begge veier, tror Heinrich og legger til:

- Også fagfolk har forskjellige syn på dette.