- En ganske betydelig feilslutning

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

- Hun forsøker å sette en likhet mellom misnøyen med regjeringen og Høyre lokalt. Det blir en ganske betydelig feilslutning, sier professor emeritus Per Arnt Pettersen, tidligere valgforsker ved Universitetet i Nordland.

Under helgens landsmøte i Arbeiderpartiet kom ordførerkandidat Ida Maria Pinnerød fra Bodø med følgende uttalelse fra talerstolen:

- Målingene det siste halve året viser hvor lei folk er av denne regjeringen. Da kan dere forestille dere hvor lei folk er i Bodø, Tromsø, Rana, Alta og andre steder. Fire år med Høyre og Frp er nok.

Sterke reaksjoner

Uttalelsene skapte reaksjoner i AN.no sitt kommentarfelt.

"Huff da. Hun følger altså opp Helga Pedersens oppfordring om å benytte enhver anledning til å sverte politiske motstandere" skriver Jarle Wold i kommentarfeltet.

Raymond Engmark peker på valgforskerens hovedpoeng når han i kommentarfeltet skriver "Ikke fornøyd med Høyre på landsbasis, men det de har gjort i Bodø skal ingen ta fra dem! Savner hovedhodet ikke Ap".

- Det kan ikke være noen overraskelse at jeg er uenig i den politikken Høyre fører i Bodø. Mitt poeng er å påpeke de politiske forskjellene på Ap og Høyre i Bodø. Det handler om barnehageplasser, skole og omsorg. Det er et faktum at det ikke er full barnehagedekning lenger, sa Pinnerød til An.no lørdag kveld.

- Arbeiderpartiets fremgang på landsbasis skyldes misnøye med en del av regjeringens politikk. Midlertidige ansettelser, sykehussentralisering og kommunesammenslåing er saker det har vært misnøye rundt, fortsetter Pettersen.

Dette mener han i liten grad vil påvirke kommunevalget til høsten.

Tviler på at utspillet vil påvirke kommunevalget

- Høyre i Bodø ser ikke ut til å ha gjort noen tabber som kommer til å bli til betydning for det lokale valget, heller tvert imot. Stormen ble ferdigstilt under deres styre, og de har kommet langt med arbeidet med ny flyplass. Dette er saker det er bred politisk enighet om.

Han mener Arbeiderpartiet må argumentere for at Høyre har prioritert galt for å komme seirende ut av høstens valg.

- De må vise at det er feil og mangler ved prioriteringene, og at de er dårlig gjennomført, men det tror jeg de kommer til å få store problemer med.

Men selv om Pettersen mener Pinnerød kom med en betydelig feilslutning tror han ikke det vil ha så mye å si for høstens valg.

- Om velgerne opplever dette som lite gjennomtenkt kan det får noe å si for hennes politiske posisjon, men jeg tviler egentlig på det.

Det han derimot tror kan gi store utslag opp mot kommunevalget er hvilke saker som blir prioritert.

- Det jeg kan si ganske sikkert er at kommunesammenslåingen kommer til å bli et sentralt tema før kommunevalget, og det kan føre til litt forskjellige typer velgervandringer ettersom dette angår både de yngre og eldre velgerne, avslutter Pettersen.

Artikkeltags