Klart for minnesmerke

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Nå skal endelig de 14 ofrene fra den fatale brannen om bord på hurtigruteskipet MS "Erling Jarl" i 1958 få sitt eget monument. Forhåpentligvis på dampskipskaia i Bodø.

DEL

– Dette er den største katastrofen byen har hatt i fredstid, forklarer driftssjef ved Bodø havn, Per E. Melgård.

Ungarsk vinner

– Etter det mediefokuset som oppsto i sammenheng med 50-årsjubiléet for hendelsen i fjor, er det med glede vi nå kan presentere skulpturen som skal gi ofrene den respekten de fortjener.

I januar ble det utlyst en åpen konkurranse om å utforme minnesmerket. Melgård var selv leder for arbeidsgruppa som skulle vurdere de åtte innsendte bidragene. Vinneren av konkurransen ble billedhoggeren Istvan Lisztes.

Maritimt tilsnitt

Den snart 67 år gamle, ungarske kunstneren, som har vært bosatt i Oslo siden 1977, er ifølge arbeidsgruppa en av våre fremste kunstnere, og har arbeider stående på sentrale plasser rundt om i hele landet.

– Vi er veldig fornøyd med resultatet, og er stolte over å ha mottatt bidrag fra en såpass profilert skulptør, sier en lettet gruppeleder.

– Gruppa ble overraskende kjapt enige om forslaget med kvinneskikkelsen som holder en båtform fram mot oss. Den traff målet veldig godt, med et fint maritimt tilsnitt.

2,3 meter

Foruten Melgård selv, og nestleder i Bodø havnestyre, Tom Cato Karlsen, hadde gruppa god hjelp av den pensjonerte politimannen Erling Carlsen, som var svært delaktig i redningsarbeidet for 50 år siden. Bodøkunstneren Bjørn Heggestad Jakhelln bidro også med sin kompetanse.

Minnesmerket skal støpes i bronse, med en sokkel av stein, og vil nå en høyde på 2,3 meter. Nå vil utvalget jobbe hardt for å få plassert minnesmerket på kaia der katastrofen utspilte seg.

– Vi har fått positive signaler, både gjennom vår representant fra byplankontoret og andre sentrale aktører, så vi har stor tro på at det lar seg gjennomføre, sier Melgård.

Artikkeltags