Gå til sidens hovedinnhold

- Kjøp før du leier bolig

Artikkelen er over 7 år gammel

Luksusfelle-eksperten gir deg boligråd.

For studenter som skal være på studiestedet i mer enn tre år, anbefaler økonomi-ekspert Hallgeir Kvadsheim å kjøpe fremfor å leie bolig.

Høsten er høysesong for utleie av hybler og leiligheter i studentbyer over hele landet.

For mange studenter er kjøp av egen bolig et alternativ til et trangt leiemarked.

- Har du planer om å kjøpe bolig, er det viktig å sette seg inn boligmarkedet kontra det å leie, sier økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim.

Lønner seg å kjøpe

Kvadsheim sier at mange studenter som kommer til Bodø for å studere, gjerne har planer om å få seg jobb et annet sted når studietiden er over.

- Tiden for å eie bolig er da veldig kort, og man må ha tro på god verdistigning for at det skal lønne seg å eie bolig over kort tid, sier han.

Skal du bo i studentbyen lenger enn studietiden kan det imidlertid lønne seg å kjøpe.

- For studenter som skal bo i byen i mer enn tre år, lønner det seg å kjøpe fremfor å leie bolig.

Får hjelp hjemmefra

For førstegangskjøpere kan det være vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet.

- Bankene er mer restriktive nå enn for få år siden. De krever at du har 15 prosent i egenkapital ved kjøp av bolig, det vil si at du trenger 150 000 kroner per million du skal kjøpe for, sier Kvadsheim.

For mange er løsningen økonomisk hjelp fra foreldre.

- Mer enn 40 prosent av førstegangskjøpere får hjelp hjemmefra, og det finnes mange måter å finansiere kjøp av bolig på. Tilleggsikkerhet med pant i egen bolig, forskudd på arv eller lån fra foreldre er svært vanlig i dag, sier han.

Mye å spare

Kvadsheim legger vekt på at som førstegangskjøper kan man ikke være kresen.

- Man sparer mye på å velge en bolig som ikke ligger midt i sentrum, men heller bevege seg litt utenfor bykjernen. Man trenger ikke det største og det beste med én gang.

Økonomieksperten ser en klar trend i at unge førstegangskjøpere velger å kjøpe bolig sammen.

- De første kvadratmeterne er dyrest, slik som kjøkken og bad. Går man for ett ekstra rom er ikke prisforskjellen så stor dersom man er fler. Det har blitt ganske vanlig at venner kjøper bolig sammen, men det er viktig at man har kontrakten klar dersom den ene vil ut av boligen.

Kvadsheim påpeker at sparing er avgjørende, uansett om man er elev, i full jobb eller student.

- Det er veldig vanskelig å komme inn på boligmarkedet uten egenkapital, det er derfor lurt å spare både på en separat sparekonto og i BSU dersom man har mulighet, sier han.

Kommentarer til denne saken