Gå til sidens hovedinnhold

Kjemper for å bli renvasket

Artikkelen er over 16 år gammel

– Situasjonen føles helt uvirkelig, sier Cecilie Nilsen (28) og Remi Eivik (31) fra Bodø. De kjemper nå for å få omsorgen for datteren Maya, og for å bli renvasket for anklagene om vold mot henne.

Samboerparet fra Bodø har fått tilværelsen fullstendig snudd på hodet, etter at Remi i januar i år ble siktet og Cecilie mistenkt for å ha vært voldelig mot Maya slik at hun fikk hjerneblødning og utviklet "Shaken baby syndrom." Da satt Remi hos sin tre måneder gamle datter på Universitetssykehuset i Tromsø, og visste ikke om hun ville overleve. Cecilie var hjemme i Bodø, nyoperert og knapt i stand til å bevege seg, da hun ble kontaktet av politiet og avkrevd en forklaring til mistanken.

Anklagene følger dem også etter at straffesaken er henlagt. Politiet mener fortsatt at det er utøvet vold mot Maya, men har ikke vært i stand til å finne hvem som har gjort det. Til Avisa Nordland forteller de hvordan denne prosessen har innvirket på deres liv.

Et helvete. – Vi lever i et helvete. Vi har vært aktive og sosiale mennesker. Nå blir det mest korte turer til butikken for å handle det mest nødvendige, sier Cecilie Nilsen.

All fysisk og psykisk energi bruker de på å finne ut av hvordan de skal få renvasket seg, og få tilbake omsorgen for Maya. Med støtte fra den øvrige familie har de strevet med å innhente medisinsk støtte fra hele verden på at datterens hjerneblødning ikke skyldes vold, men at hun fikk trippelvaksine altfor tidlig

Symptomene fra tilsvarende saker i utlandet, finner de at stemmer veldig godt overens med det som skjedde med Maya. Og det er ikke påvist en eneste skade på datteren, som beviser at hun har vært utsatt for vold, sier foreldrene.

Foreldrene trodde saken skulle være ute av verden da rapporten fra den rettsoppnevnte sakkyndige forelå i april. Situasjonen ble det helt motsatte. Cecilie forteller at de har vært nødt til å søke hjelp hos psykiater for å takle det psykiske presset.

Datteren. – Det har vært en veldig hard periode. Men vi har ei datter og oss sjøl å kjempe for. Det holder oss oppe, sier hun.

Maya er nå ti måneder gammel. I sju av disse månedene har hun vært borte fra foreldrene, plassert hos beredskapsmor etter et akuttvedtak av barnevernet, Det er senere er stadfestet av Fylkesnemnda.

Cecilie og Remi har klaget "halen" til politiets henleggelse inn for Statsadvokaten, og hvis den ikke blir fjernet der forfølger de den til Riksadvokaten.

De mener at det er begått lovbrudd på lovbrudd mot dem gjennom denne sju måneder lange prosessen, som de så langt ikke øyner noen ende på. De gjør det klart at de kommer til å kreve en ansatt ved politiet i Bodø straffeforfulgt for falsk vitneforklaring. Det kan gjøre det ekstra vanskelig for dem å få Maya tilbake.

– Det verste er at vi ikke får være samme med henne. Hun er nå i ferd med å knytte seg til andre. Det skjærer oss i hjertet, sier Cecilie.

Sykehuset. Nå får de Maya på besøk to timer tre ganger i uka, med to fra barnevernet som passer på at alt går riktig for seg. Fylkesnemnda vil ha samboerparet utredet om de er i stand til eventuelt å være voldelig mot datteren.

– Noen slik utredning kommer ikke på tale. Vi vil ikke ha noen psykolog i huset, sier de.

Samboerparet viser til at datteren deres var syk fra hun var tre uker gammel. Hun var til undersøkelse ved Nordlandssykehuset i Bodø, og derfra ble det aldri gitt uttrykk for at man hadde funnet noen skade eller hadde mistanke om at hun hadde vært utsatt for noen slags mishandling.

De mener at Nordlandssykehuset har sviktet når de ikke fant ut hva som feilte datteren deres. Sykehuset foretok ikke EEG-undersøkelse da hun allerede hadde hjerneblødning, og foreldrene finner det merkelig at sykehuset ikke har gitt lyd fra seg etter at de ble mistenkt for vold mot datteren.

– Vi kommer aldri til å gi oss før vi er renvasket, sier Remi Eivik.

Krever omsorgen for ti måneder gamle Maya.