Marina Giacopetti (27) fra Pergamino i Argentina og Sigurd Lappegård (24) fra Bodø topper historien om 20 eventyrlige sesonger på Landego fyr.

– Vi kommer tilbake neste år, sier Sigurd Lappegård og ser utover storhavet som omringer den lille øya med den stor fyrlykta.

Arbeidet som en del av vertskapet på Landego fyr har fylt de mentale batteriene deres med meningsfylt arbeid og sparekontoen med nok penger til å leve på loffen ett halvt års tid i Sørøst Asia.

– Vi elsker fyret og det er spesielt å kunne være her sammen med han, smiler Marina Giacopetti.

Visumet løper ut nå i oktober. Det betyr at hun må reise ut av Norge. Med seg i bagasjen har hun det de to ungdommene kaller for unike dager gjennom en unik sommer i havgapet ut mot Vestfjorden.

Nå reiser de

Samtidig som de reiser, er fyret i ferd med å stenges ned for vinteren. Når neste sesong åpner i mai vil de være tilbake igjen.

– Vi har fått litt tid til å være sammen, men også når det ikke er gjester her så er det mye å gjøre, smiler Sigurd om tilværelse på øya.

Sjefen på øya, og den etter hvert sagnomsuste kokken Sindre Laksmark, vet da å holde ungdommen opptatt. Det er en stor bygningsmasse å ivareta. Logistikken med transport av folk og varer er krevende. Været kan by på utfordringer også i det som har vært en helt eventyrlig sommer i nord.

Marina har fått med seg en stor dose midnattssol og nå på tidlighøsten de første mørke kveldene med nordlys. Noe av det siste de rekker før kursen settes ut av landet og de reiser langt østover i verden, er å servere jubileumslunsj for eierne, ansatte på Skagen og spesielt inviterte gjester.

Tilbake igjen

– Motivasjonen for å komme tilbake til øya neste sommer er høy, sier Sigurd.

Det handler om at når man er ute og reiser ett halvt år i slengen så trenger man noe håndfast å gå til. En jobb som gir følelsen av å være til nytte samtidig som reisekassen kan fylles med skilling. Fra Bodø går turen nå til Bangkok og derfra inn i gulfen i Thailand, Filipinene og Malaysia.

De to møttes mens de begge arbeidet i en mexicansk restaurant i Wellington på New Zealand i 2012. Sigurd hadde reist videre dit fra Australia etter at visumet som ga tillatelse til arbeid og ferie der løp ut. I fjor sommer var han imidlertid alene på fyret.

– Facebook fungerer her ute, men linjene er for dårlig for Skype, humrer han om kontakten med Marina.

Den digitale kjærligheten ble avlyst av at Sigurd besøkte henne i Pergamino i Argentina.

Via Træna

Men for å få Marina med seg til fyret denne sommeren måtte hun først jobbe under Trænafestivalen med å sette opp lavvoer for Skagen-eierne. Dermed ble også hun fra Pergamino i Argentina en del av alle de unike historiene som Landego fyr bærer på.

For rundt det delikate lunsjbordet signert Sindre Laksmark fråtses det i gode historier og røverhistorier.

– Dette er ikke historien om Landego fyr, men historien om Skagen som har drevet fyret de siste 20 årene, sier markedssjef Tor Arne Age i Skagen Hotel om hvorfor de feires med lunsj.

Age er en del av ledelsen og eier i Skagen Hotel AS. I tillegg til hotellet driver de Landego fyr og en stadig økende aktivitet med utleie av store lavvoer til ulike arrangementer.

Evig dugnad

– Uten at fyret hadde vært en del av Skagen Hotel hadde det aldri gått, slår han fast om de 20 årene. Med en omsetning på noen små millioner kroner er fyr-økonomien ingen ting å snakke høyt om. Men med Skagen har konseptet hatt en organisasjon i ryggen. En sold base for å kunne håndtere satsingen på forretningsmarkedet, insentivturer og andre store grupper som kunne bruke fyret til opplevelser helt ute i «havglefset». Dugnadsinnsatsen har vært formidabel, fortsetter han.

Eiendomsmassen de passer på er betydelig og temmelig værutsatt.

Administrerende direktør Arne Kjell Nyheim har selv hengt på taket for å skru fast sønderrevne takplater. Naustet på kaia har brent ned og brygga har flere ganger blitt brutt ned av vær og vin. For høst- og vinterstormene er ikke nådige. Derfor er fyret med de 16 sengeplassene vinterstengt. Bare med unntak for enkelte arrangementer og besøk som lar seg legge dit med betydelig værforbehold i bunn.

Fyr til leie

Historien med Skagen begynner med at daværende eier i Skagen Jan Petter Krogh i 1993 oppdager at Kystverket skal leie ut Landego fyr. De møtes så å si i døra med den aller siste fyrmesteren Wilhelm Kvig som låste av fyret i august samme år. Etter 91 år i tjeneste ble fyrlykta automatisert og ubemannet. I 1994 underskriver Skagen den formelle leieavtalen med Kystverket og Bodø kommune som gjør dem til fyrvoktere de neste ti årene. Dog uten ansvar for driften av tårn og lykt. Det som venter dem er utallige timer med oppussing og vedlikehold for å sette de to fyrvokterboligene og tilhørende bygg i stand til å huse gjester.

– Var dere noen gang inne på å gi opp hele greia å si opp avtalen med Kystverket?

– Ja, smeller det kontant fra Aga. Men troen på den helt unike plassen holdt dem der. Først med en ny fem års kontrakt og så med en tiårs kontrakt med varighet fram til 2019.

Storpolitikk

Historien om tåkeluren Vestfjordoksen og livet på fyret i gamle dager spisser lunsjen. Til desserten kommer det fortellinger om kongelige og andre høyheter på bordet.

Det absolutte høydepunktet er besøket til daværende prins Willem-Alexander av Nederland, slår Aga fast uten tilløp til diskusjon. Da gikk det i deres kongelige høyhet og stettglass. Beliggenheten til fyret gjorde det også til en helt unik arena for storpolitikk på 90-tallet.

Tidligere adjutant for øverstkommanderende på Reitan, Hans Petter Myrseth forteller om en lang rekke turer ut til fyret med både Nato- topper og ikke minst øverstkommanderende for den russiske nordflåten.

– Øverstkommanderende for Nord-Norge, Einar Skorgen, brukte Landego og Lofoten for å skape relasjoner til Russland, forteller han.

Den dag i dag treffer Myrseth toppoffiserer i Nato som mimrer om uforglemmelige besøk ut mot Vestfjorden. Myrseth legger ikke skjul på at han håper den nye ledelsen tar opp igjen tråden.

– Dette er fullt brukbart for kurs, møter og konferanser, oppsummerer han.

I beste sendetid

Varemerket Landego fyr ble også skapt av at toppfolk fra hele reiselivsnæringen og flyselskapene og andre store konsern, kom på visningsturer og overnattinger.

Drahjelp fikk konseptet også på riksdekkende tv gjennom programmet med «Gutta på tur» (Hjeltnes, Brimi, Ulvang og Dæhlie) der fyret var arena for sjømat. Alt i alt et uvurderlig nettverk av aktører og kjendiser som tilfører Skagen hotell og fyret gjester.

– De er gull verdt og de husker oss ennå. I dag er det også slik at det offentlige ser verdien av å sende sine ansatte ut på kurs. Det blir stadig flere turer med faglig innhold og mindre party, forteller Nyheim om utviklingen i innholdet i gjestedøgnene på øya.

Fyrig Kokk

Et annet varemerke er Sindre Lamark. Han har vært der fra dag en og er blitt viden kjent for sine fantastiske sjømatretter og i særdeleshet fiskesuppen. Her ute er det Sindre som er fyrmester og vi som er assistenter, skyter direktør Arne Kjell Nyheim inn om rollefordelingen.

– Saltstraumen, Kjerringøy og Landego fyr. Fyret ble en av de tre store vi markedsførte fra Bodø. forteller Cicilie Toresen som på 90-tallet jobbet i Bodø turistinformasjon.

Det ramsalte miljøet og kystkulturen var etterspurt. Nordiske ministre var på besøk. Over 1000 personer fra reiselivsnæringen kom til Bodø på konferanse.

– Det summet over alt undre konferansen om dette fyret, sier hun.

– Ja, i hele reiselivsnæringen begynte plutselig alle å snakke om at det trengtes fyrtårn. Vi hadde jo vårt eget lenge før alle de andre, humrer Nyheim.

Og mange kommer tilbake for å oppleve komposisjonen av et glefsende hav, ville fjell, fyrlykta og Hurtigruta som passerer noen timer etter midnatt på sørgående.

Han Terje og Mjelle

I historien om Skagen og Landego fyr kommer du heller ikke utenom musikeren og komponisten Terje Nilsen.

Noe av det aller mest uforglemmelige forteller Nyheim og Aga var da Terje Nilsen øverst i fyrtårnet synger Mjelle, med Mjelle som bakgrunn og «Gutta på tur» som publikum.

Da tok det bokstavelig talt fyr i havgapet.