Senteret ved verdens sterkeste malstrøm har vært stengt omtrent like lenge som det har vært åpent. Denne gangen skal det gå bra.

Det håper og tror Kirsten Holmen i Magic North. Hun kjøpte opplevelsessenteret like før jul i fjor.

- Jeg hadde kjørt forbi her så mange ganger og tenkt på hvor ille det var at denne fantastiske bygningen ikke var i bruk. Det kan ikke Bodø være bekjent av. Nå gjør vi noe med det, sier hun.

Sentret har vært lukket og låst de siste fire årene. 1. juni åpnet Holmen dørene, helt i det stille.

- Ja, vi har ikke annonsert noe eller snakket så høyt om det. Først neste år blir det offisiell åpning. Da skal alt være på plass.

Turistene kommer

Sola skinner og turistene finner veien selv om lite forteller om at senteret er åpent.

De kjøper is og vafler, nyter utsikten på brua, kikker inn på de utstilte undervannsbildene fotografert av dykker Vebjørn Karlsen.

Tove Nordheim og Per Even Eggum fra Nannestad har kjørt Kystriksveien og skal få med seg Saltstraumen før de snur sørover samme vei. De har sine tanker om hva senteret bør kunne tilby.

- En film om strømmen, servering og noe for ungene. Kanskje utleie av fiskeutstyr til nybegynnere som har lyst til å prøve seg. Her får man vel alltid fisk, sier Tove Nordheim.

Kostet mye

Holmen springer bortom disken innimellom og serverer kaffe.

- Akkurat dette med kafédrift kan jeg ikke fra før, så det må jeg lære meg.

Men hun kan mye annet fra før. Det var det som gjorde at hun turte å kjøpe senteret på tross av den kronglete historien.

- Hvorfor har ikke et senter plassert ved en så stor attraksjon klart seg før?

- Det kostet 25 millioner kroner da det ble bygget i 1996. Senere kom bassenget til 2,8 millioner kroner. Så store summer som det var den gang, krevde mer besøk enn senteret fikk.

Har lyktes

- Hvordan skal Magic North lykkes?

- Etter 15 år har vi mye erfaring. Vi kan en god del om kurs og konferanser. V åpnet isgalleriet i Svolvær for ti år siden og har skaffet oss god erfaring med drift av en attraksjon, som jo også dette er. Senere ble det Magic Ice i Karibia, og nå er vi i Oslo også. Vi har vært heldige og har lyktes med det vi har startet. Med de erfaringene og kontaktene vi har, tror jeg vi skal få til dette. Men det er klart at jeg er redd for å gå høyt på banen. Det er stor fallhøyde.

300 lakser

Kirsten Holmen og makker Hans-Petter Solvei i Magic North er i planleggingsfasen. Det er bestemt at senteret heter Magic Saltstraumen. Bassenget, som en gang rommet seler, skal pusses opp. Tanken er at Gigante skal sørge for 300 femkiloslakser der.

- Nei, turistene kan ikke fiske dem, smiler Kirsten Holmen.

- Vi tenker at Saltstraumen er ideelt for opplysning om Norges nest største eksportnæring.

Magic North tar sikte på helårsdrift i Saltstraumen. Da må kurs- og konferansemarkedet inn.

Arne Seivåg, som var kokk på Skagen gård, har utviklet en meny til det bruk. En ny film om nordlyset er allerede laget. Det samme er en film om livet i Saltstraumen.

Holmen og Solvei har tanker om å knytte historien om Raud den Rame til utstillingen, og har også tanker om et tema omkring salt.

I august vil de invitere folket i Saltstraumen til senteret.

- Vi vil gjerne tenke høyt sammen med dem om hva Magic Saltstraumen skal være, sier Kirsten Holmen.