Gå til sidens hovedinnhold

Møtte de som overlevde atombombene

Artikkelen er over 6 år gammel

Biskop Tor B Jørgensen er i Japan for å være med på 70-årsmarkeringen for atombombesprengningene over Hiroshima og Nagasaki.

6. august 1945, klokken 8.15 om morgene slapp et amerikansk bombefly en atombombe over den japanske byen Hiroshima. På minuttet 70 år etter bøyer titusenvis av frammøtte hodet i en stille bønn for å hedre og minnes de døde.

- Det var utrolig sterkt å være der. Det var en høytidelig stemning, og det var helt stille selv om plassen var fylt med mennesker, sier biskop i Sør-Hålogaland, Tor B Jørgensen.

Pilegrimsreise for fred

Han er i Japan med en internasjonal delegasjon bestående av seks kirkeledere fra Norge, Tyskland, Pakistan, Korea og Japan. Turen til minnesmarkeringene er en del av kirkenes verdensråds pilegrimsreise for fred og rettferdighet.

- Det var en veldig stemningsfull seremoni. Det ble lagt ned blomster på minnesmerket, og noen av de mest prominente gjestene, deriblant statsministeren i Japan, holdt taler. Det som gjorde mest inntrykk på meg var to barn som gikk opp og leste en sterk erklæring om at de ønsket å jobbe for fred, forteller han.

Møtte overlevende

Noe av målet med reisen er å forsøke og legge press på verdens ledere, for å få fortgang i  prosessen mot totalt forbud mot bruk og lagring av atomvåpen.

- Det var veldig spesielt å snakke med overlevende. Og høre om hvor uventet og sjokkerende angrepene var, og hvor mye sorg og smerte de har opplevd. Det var også veldig rørende å høre hvor lite bitterhet og hevntanker de har. De har bare et sterkt ønske om at noe slikt aldri skal skje igjen. Mange av dem er også viktige ambassadører for nedrustning, forklarer Jørgensen.

En av dem han møtte var Koko Kondo. Hun var bare en liten baby da atombomben ble sluppet over Hiroshima.

- Som barn hadde hun et sterkt hat mot de som slapp bomben. Da hun fikk et uventet møte med en av flygerne, så hun hvordan han angret det han hadde gjort og det forandret henne fullstendig. Fra da av kom kampen for fred og mot atomvåpen i forgrunnen og hun har viet livet sitt til denne kampen med humor, vidd og brodd. Det var utrolig sterkt å høre hennes historie, sier biskopen.

Jobber mot forbud

Man vet ikke eksakte tall på hvor mange som mistet liver under og etter bombingene i 1945. Man anslår at rundt 140 000 døde i Hirashima og mellom 50 000 og 80 000 i Nagasaki.  

Bombingene av disse byene var første gang atomvåpen ble brukt i krig. Hvis kirkelederdelegasjonen når sitt mål, vil det også være den siste.

- Nå må vi reise hjem til våre respektive regjeringer og få fram budskapet om hvilken katastrofe det er om man bruker atomvåpen. Vi MÅ få på plass avtaler mot bruk av atomvåpen, slik vi har mot landminer og kjemiske våpen, sier biskopen engasjert.

 

Spesielt forhold til Japan

Biskopen har et nært forhold til Japan. Han har jobbet som misjonsprest og har bodd i landet i 13 år. Den tiden besøkte han både Hiroshima og Nagasaki flere ganger. Han har vært med på minnesmarkeringer for atombombesprengningen i Hiroshima tidligere, men søndagens markering i Nagasaki blir hans første.

- Et av byggene som ble ødelagt i Nagasaki var Øst- Asias største kirke, så seremonien der blir nok veldig spesiell for oss i delegasjonen.

Biskopen presiserer at selv om delegasjonen han er en del av er kristen, er arbeidet de gjør noe som omfavner alle.

- Her i Japan er det buddhismen og shintoismen som står sterkest,  men alle religionene står sammen i ønsket om fred.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.