Gå til sidens hovedinnhold

– Kan gi leverskader etter to dager

Artikkelen er over 14 år gammel

Paracet kan gi leverskader etter bare en gangs bruk.

– Dersom den ene dosen er stor nok, kan personen begynne å utvikle leverskader. Det skjer etter to dager, forklarer legevaktsjef Jan-Petter Lea. Han påpeker at det også er grunnen til at man kun får kjøpt ei eske i butikken og at det er grunn til å advare sterkt mot ruseksperimentene som utføres i enkelte miljøer.

Ifølge Klara-Klok kan altså bruk av Paracet gi leverskader som kan ende med døden. Og man merker det ikke før det er for sent.

Ifølge Lea er dette rett. Paracet og andre tabletter med paracetamol kan gi leverskader, mens Ibux kan gi magesår.

– Og dette forsterkes i kombinasjon med alkohol, opplyser han.

Heller ikke Lea kan forstå at Paracet eller Ibux kan gi noen forsterket ruseffekt enn det personen allerede har fått av alkohol.

– Det er ingen ting som tilsier at man får en forsterket effekt. I så fall er det troen på at det gir en effekt som slår ut. Troen, eller placeboeffekten, kan være stor, mener Lea.

Han understreker videre at alkoholikere har en lavere terskel enn andre til å utvikle leverskader dersom de inntar Paracet.

Også farmasøyt Astrid Grafsrønningen advarer sterkt mot å bruke smertestillende som forsøk på å ruse seg.

– Jeg kan ikke skjønne at dette kan gi en ruseffekt, sier hun.

Farmasøyten ved Apotek 1 Tordenskjold har hørt rykter om at ungdom har eksperimentert med forskjellige typer smertestillende og alkohol i all tid.

– Selv om tablettene er noe man får uten resept, er ikke dette noe du skal leke deg med. Det kan gi alvorlige leverskader, understreker hun.