Kan bety ut med Evenes og inn med Bodø, mener tillitsvalgt

Sigurd Myrvoll, tillitsvalgt for Fellesforbundet, tror signalene fra statsråden kan bety at Bodø blir såkalt framskutt base.

Sigurd Myrvoll, tillitsvalgt for Fellesforbundet, tror signalene fra statsråden kan bety at Bodø blir såkalt framskutt base. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Forsvarsministeren med overraskende foredrag mandag kveld

DEL

- Jeg vil ha en status for virksomhet vi skal flytte, bygge opp eller avvikle, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en overraskende tale hun hold mandag kveld i Oslo Militære Samfund

Hun varsler en ny runde om Luftforsvarets baser.

Les hele forsvarsministerens tale her

I foredraget vises det ikke konkret til hvilke baser som er varslet avviklet, og som nå kan bli beholdt, eller om fordelingen av kampfly mellom Nord-Norge og Midt-Norge kan bli endret.

Les også: Heiste flagget på halv stang

Nye runder

- Vi må rett og slett vite om dagens planer og ressursmessige forutsetninger gjør Forsvaret i stand til å løse sine oppgaver om 10-15 år. Altså, står dagens planer og forutsetninger seg over tid, eller må noe justeres, sa hun, og dro fram tre grunnleggende spørsmål:

Er dagens forsvar en ubetinget suksesshistorie, eller har vi åpenbare utfordringer i årene som kommer?

For det andre: Hvilke sikkerhetspolitiske utviklingstrekk ser jeg ved inngangen til 2014?

Og for det tredje: Hvordan vil dette samlet påvirke regjeringens valg og prioriteringer?

Forsvarsministeren mener at på noen området har man sluppe seg for langt ned.

- At selve ryggraden, evnen til å forsvare Norge og allierte i krise og krig med utholdenhet og dybde i strukturene, ikke er så solid som vi kunne ha ønsket, sa hun.

Les også: Flukten fra Bodø hovedflystasjon fortsetter

Les også: Forsvarsansatte raser mot Sverre Diesen

Vil ha visshet

Ine Eriksen Søreide sa også i talen at dette ikke må forstås som en invitasjon til omkamper om beslutninger det hele veien har vært enighet om.

- Beslutningen om anskaffelse av F-35 kampfly ligger fast, sa hun.

- Det jeg derimot vil ha visshet om er at alt i strukturen rundt våre nye kampfly er slik de bør være, sa hun.

- Jeg vil se beslutningsgrunnlaget i sin helhet. Og jeg vil ha en status for virksomhet vi skal flytte, bygge opp eller avvikle, sa hun.

Les også: Vil ha framskutt base i Bodø med F-16

Framskutt base

Sigurd Myrvoll, tillitsvalgt for Fellesforbundet ved Bodø Hovedflystasjon, sier at han tror signalene fra statsråden betyr en ny runde på valg av framskutt base.

- Det var politisk enighet om å velge Ørland som ny hovedbase. Men - det var politisk uenighet om Bodø eller Evenes skulle velges som framskutt base. Jeg tro det er dette hun mener, sier Myrvoll til an.no.

Ifølge Myrvoll har det vært gjort en analyse om hva Luftforsvaret har foretatt seg.

- Jeg vet ikke resultatet av analysen, det har vært stille om dette i flere måneder. Men det kan være resultatet av analysen som nå får statsråden til å gi disse signalene.

- Suksessfaktoren med å velge Ørland som hovedflybase, og Evenes som framskutt base, var at personellet var villige til å flytte. Det holdt ikke. Vi har mistet masse kompetanse. Jeg tror den nye regjeringen nå vil redde stumpene, sier Myrvoll.

Han sier at det de trenger er klare signaler fra departementet om videre drift av Bodø, men som en framskutt base.

- Framskutt base betyr mye mer enn 2-3 fly. Får vi signaler om at Bodø skal bestå vil det skape ro både i det tekniske og operative miljøet, sier Myvoll.

Artikkeltags