Frykter du fylleangst etter julebord med jobben? Her er seks råd til deg!

Julebord - illustrasjonsfoto.

Julebord - illustrasjonsfoto. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Julebordsesongen er i gang for fullt og i en befolkningsundersøkelse, utført av Folkehelseinstituttet, svarer sju prosent at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet fra kolleger i disse situasjonene.

- #MeToo-kampanjen viser at seksuell trakassering ofte skjer i arbeidsrelaterte situasjoner, samt i situasjoner der det drikkes alkohol. Dette gir arbeidslivet et særlig ansvar for å løfte temaet og å bidra til økt bevissthet, heter det i en pressemelding fra Akan (Arbeidslivets komité mot alkoholisme og narkoman)

Halvparten av norske ledere mener at enkeltansatte blir for beruset i jobbrelaterte sosiale situasjoner, i en undersøkelse utført av Akan kompetansesenter for to år siden – og det samme sier halvparten av de ansatte.

På bakgrunn av dette er det nå utarbeidet seks råd til et inkluderende og hyggelig julebord uten fylleangst:

  1. Ha en tydelig holdning: Vår erfaring er at en tydelig holdning er det beste tiltaket for et godt julebord – og for den generelle kulturen på arbeidsplassen. Selv om bedriften kun serverer tre glass vin, er det alltid mulig å kjøpe selv. Forventninger må være avklart før julebordet.
  2. Vær bevisst og beredt: Inntak av alkohol gjør noe med hemningene våre, i større eller mindre grad. Det kan være gøy, men det kan også føre til problematisk og direkte ufin oppførsel, deriblant seksuell trakassering.
  3. Vit hva du som leder gjør når noen trår over grensa: Trygge ledere tar tak når en ansatte trår over grensa for hva som er greit. Som leder har du ansvar for å ivareta arbeidsplassens omdømme, sikkerhet og arbeidsmiljø. Blir noen overstadig beruset på julebordet? Send vedkommende hjem i en taxi, og ta en prat i etterkant av julebordet.
  4. Gjør det like attraktivt å drikke alkoholfritt: Sørg for at de alkoholfrie alternativene er vel så gode, og tilgjengelige, som de alkoholholdige.
  5. Ikke spør: Hvorfor i all verden må vi spørre folk om hvorfor de ikke drikker? Hva ønsker vi å avdekke?
  6. Dans mer, drikk mindre: Bruk mer tid på dansegulvet enn i baren, uansett danseferdigheter. Du blir ikke bedre til å danse av å ha en promille i hvert bein, snarere tvert imot. Og kaster du deg ut på dansegulvet, vil i tillegg ribba du nettopp spiste forbrennes raskere.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken