I fjor valgte nær tre av ti vekk det naturlige juletreet, til fordel for plast.

- Veldig uheldig for miljøet, sier forskere fra Nord universitet i en pressemelding.

Selv om det fortsatt er noen uker igjen til jul, er juletresalget godt i gang over hele landet. En favoritt blant stadig flere er kunstige varianter.

Og uansett om man har allergi eller ikke, er det ikke vanskelig å forstå at mange går for plast. Utvalget er stort og de ser veldig naturtro ut, samtidig som de er lette å forme og har en prislapp som ikke er avskrekkende sammenlignet med prisen på ekte trær. De kommer dessuten i flere farger, både i hvitt, sølv, rosa (!) og sort.

Stort samfunnsproblem med mikroplast

Men å tro at du slår et slag for miljøet ved å velge kunstig tre - og dermed redder et naturlig tre - det er en skivebom.

-  Jeg forstår at folk velger det på grunn av allergi. Men bruken av plast i samfunnet bør uansett ned. Vi vet at mye av plasten til slutt havner ute i naturen og brytes ned til mikroplast som kommer inn i næringskjedene. Dette er et kjempeproblem, ikke minst i havet, sier botaniker Håkon Holien, førsteamanuensis ved Nord universitet, i pressemeldingen.

- Plasten er dessuten et fossilt produkt som ikke er naturlig nedbrytbart eller kan resirkuleres. Så jeg synes vi så godt vi kan skal prøve å bekjempe plastbruken der den er unødvendig, sier han.

Oslo-trend viser endring

Tall fra Ipsos viser at andelen som sier de skal ha et kunstig juletre har ligget på 20 % de siste årene, men at den økte til 28 % i 2015. Daglig leder John-Anders Strande i organisasjonen Norsk Juletre tror imidlertid trenden er i ferd med å snu.

- Ja, det viser tallene fra Oslo. Her var det bare 19 % som valgte kunstig juletre i 2015, og mye tyder på at dette tallet går ytterligere nedover nå. Og Oslo er gjerne en trendsetter, slik at resten av landet følger på etter hvert, sier Strande.

25 000 småkryp og ei ugle

Zoolog Rolf Terje Kroglund ved Nord universitet håper Strande får rett i sine spådommer. Samtidig peker han på en annen mulig grunn til at enkelte kan kvie seg for å dra inn naturlige trær i stua: småkryp.

- En vareopptelling viser at det er mellom 10 og 25 000 bittesmå insekter i de fleste naturlige trær. Og disse våkner til live fra vinterdvalen når de får det godt og varmt. Her finner vi både edderkopper, midd, støvlus, spretthaler og andre.

- Jeg har også hørt om et tilfelle der en familie fikk med seg en ugle inn, etter at treet hadde stått på verandaen noen dager i forveien. Men det skjer ikke så ofte, ler Kroglund.