Jomfrutur for bunadseilas

Foto:

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Det var fargerikt og vakkert i en kjølig maivind da Hurtigruten i dag ankom Bodø fullstappet med bunadskledde gjester. Og på kaien underholdt barn og ungdom i Bodø folkedanslag.

DEL

Akkurat nå danser 30 medlemmer av Bodø folkedanslag seg over Vestfjorden, i godt selskap med 200 andre bunadskledde fra hele landet.

Dette er jomfruturen til det som skal bli en stor årlig folkedraktmønstring om bord på Hurtigruten. Langs hele leien, fra Bergen til Kirkenes, kommer lokale folkedanslag om bord for å vise fram sine lokale kuriositeter innen folkemusikk og folkedrakter.

Kunst- og kulturarv.

Anne Aamodt fra Hedemark står som arrangør godt hjulpet av prosjektleder Andris Fystro fra Valdres.

– Dette er jomfruturen vår, målet er å vise fram vår frodige kunst- og kulturarv i en reisesammenheng, sier Aamodt.

Husfliden er med, det er også Landslaget for spellemenn samt Noregs Ungdomslag og Norges Bondekvinnelag.

– Jeg tror ikke vi kunne arrangert dette noe annet sted enn på Hurtigruten, slik når vi fram langs hele kysten. Mottakelsen har vært enorm, sier Andris Fystro.

Da MS Kong Harald la til kai i formiddag fikk barne- og ungdomsgruppa til Bodø folkedanslag vist seg fram med dans på kaien. Seinere på dagen skulle det være bunadsvisning ute, men dette ble avlyst og holdt inne i skipet.

– Vi syntes det ble for kaldt, sier Fystro.

Fokus på samene.

Men - det er ikke bare bunader og folkemusikk som står i fokus under denne reisen. Også samene har fått en stor del av programmet.

Utenfor restauranten om bord traff AN sølvsmed Kristine Sara Hætta fra Kautokeino. Hun har aldri reist med Hurtigruten, eller vært med på at samisk kultur og drakttradisjon presenteres på samme linje som den norske.

– Dette er bare kjempefint, mange mennesker har spurt om våre tradisjoner, jeg syns det er veldig flott at vi presenteres på denne måten, sier hun.

Til Kirkenes.

200 personer har kjøpt billetter for å seile bunadscruiset helt fra Bergen.

– Jeg tror mange er veldig interessert i vår kulturarv, og på med en slik årlig seilas med hurtigruten får vi vist fram utrolig mye. Med på ferden er jo folk med mye kunnskap om drakter og musikk, og folk med felles interesse møtes langs leien. Det er veldig inspirerende, sier Fystro.

Fra Bodø ble 30 folkedansere med på turen til Stamsund.

– Vi skal danse hele veien, dette er utrolig morsomt, sier leder av Bodø folkedanslag. Helen Haakenstad.

Artikkeltags