- Jeg synes det er helt forferdelig at én kroppsdel skal bety så mye for meg

Julianne Svendsen tok silikon etter årevis med store kompelser. - For min del har det overhodet ingenting å gjøre med sex. Jeg vil være med på stranda, eller ta av meg BH-en foran kjæresten uten å få sammenbrudd, sier 21-åringen fra Mo i Rana.

Julianne Svendsen tok silikon etter årevis med store kompelser. - For min del har det overhodet ingenting å gjøre med sex. Jeg vil være med på stranda, eller ta av meg BH-en foran kjæresten uten å få sammenbrudd, sier 21-åringen fra Mo i Rana. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

For Julianne (21) var det bare én utvei.

DEL

Vær hjemme selv om du er borte. Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Gjennom hele ungdommen har Julianne Svendsen fra Mo i Rana hatt store komplekser og psykiske problemer.

– Jeg synes det er helt forferdelig at én kroppsdel skal bety så mye for meg, sier 21-åringen, som nærmest knakk sammen på grunn av sine små bryster.

Hun prøvde kognitiv behandling, og gikk til psykolog. Hun unngikk stranda, og nektet å bli med i bassenget. Ingenting hjalp.

– Siste løsning var silikon, forteller Julianne til an.no.

Åpen på nett

Silikon blir gjerne forbundet med sex eller porno. Dette er Julianne veldig klar over.

– For min del har det overhodet ingenting å gjøre med sex. Jeg vil være med på stranda, eller ta av meg BH-en foran kjæresten uten å få sammenbrudd, sier Julianne, som tidligere denne uka valgte å være åpen om problemene på bloggen sin for første gang.

– Det tok meg tre år å legge ut historien min på nettet. Jeg har vært redd for konsekvensene, men besluttet at dersom jeg var åpen om problemet ville folk skjønne at det ligger så mye mer bak denne operasjonen enn utseendet. Det handler om selvfølelsen, sier Julianne.

Hjalp å snakke

For henne var ikke silikon en «quick fix». Hun forsøkte å takle problemet på andre måter i lang tid før hun tok beslutningen.

– Det var veldig godt å snakke med en psykolog. Jeg vil anbefale andre å gjøre det samme hvis de føler på noe av det som jeg har følt på, sier Julianne.

Hun er helt sikker på at en psykolog vil kunne være til stor hjelp for mange.

– Jeg tror absolutt noen kan komme på helt andre tanker med profesjonell hjelp. Mange vil nok også vokse av seg det store ønsket om å se annerledes ut. Jeg gjorde et iherdig forsøk - men det var ikke nok for meg. Kompleksene var så store at operasjon til slutt ble den beste løsningen, sier Julianne.

Støtte av foreldrene

Det var da Julianne var 18 år at hun tok avgjørelsen om å operere inn silikonimplantater. Hun husker godt at det ikke var spesielt morsomt å fortelle om planene til foreldrene.

– Jeg måtte ha godkjenning fra dem ettersom jeg var under 20 år. De visste at jeg hadde gått til psykolog og slitt i mange år, så det var derfor de valgte å støtte meg, sier Julianne, som gjennom tenårene hadde spart opp nok penger til å dekke utgiftene.

Før operasjonen prøvde hun å finne informasjon på nett - gjerne fra jenter som selv hadde gjort inngrepet.

– Jeg prøvde å gjøre research, men fant ekstremt lite. Med blogginnlegget håper jeg å hjelpe andre som sliter med noe lignende, sier 21-åringen.

Viser fram arrene

På bloggen sin legger hun ikke skjul på at operasjoner som dette ofte har en bakside.

– I ukene etter inngrepet var jeg i ekstremt stor smerte. Jeg klarte ikke å gjøre noe på egen hånd. Det var kjempevondt, og det vil jeg ikke legge skjul på, sier 21-åringen.

Hun måtte gå flere runder med seg selv før hun valgte å publisere bilder av brystene sine.

– Det er litt vel drøyt å legge ut bilder av brystene sine på nett, men samtidig synes jeg det er på sin plass å vise fram arrene jeg har fått. For meg var kompleksene så store at jeg godt kan leve med arr. Det ønsker jeg at folk skal tenke på, sier hun.

Så langt har hun fått bare positive tilbakemeldinger på blogginnlegget.

Tenk i flere år

Skjønnhetsinngrep som det Julianne har vært gjennom blir sett på som tabu av mange. Det synes Julianne i og for seg er greit. Hun vil nemlig ikke avbagatellisere noe så drastisk - eller starte en trend som sier at det er fritt fram å operere seg til et annet utseende.

– Jeg blir litt provosert av folk som nærmest spontant legger seg under kniven. Hvis noen skal gjøre det, anbefaler jeg å tenke godt igjennom det i flere år, understreker Julianne.

Trist

Magda Hoff er helsesøster i Bodø, og er en av fagpersonene på nettstedet klara-klok.no. Hun er godt kjent med unges syn på sin egen kropp.

– Mange, og spesielt jenter, ønsker å være annerledes enn hva der er. Det er trist at de ikke klarer å se sin egen skjønnhet, og at de er bra nok akkurat som de er, sier hun.

Hun mener det i ung alder er viktig å gi seg selv tid.

– Man er ikke ferdig utviklet i tenårene. Og man vet ikke hvordan man blir om to år, og vet heller ikke hvilke holdninger man har da, sier Hoff.

For jenters del er små pupper et kompleks for mange.

– Vi dømmer ingen for at dem har disse opplevelsene av seg selv, og har forståelse for deres opplevelse av egen kropp. Men for vår del er det også viktig å få fram at man kan tenke alternativt. Det er lett å være for kritisk til seg selv.

Artikkeltags