Frps Jan Arild Ellingsen krever at USAs president Barack Obama ber Norge og Frp om unnskyldning.

Kravet kommer etter at den påtroppende Norge-ambassadøren George James Tsunis i en kongresshøring kom med krasse uttalelser om partiet.

Forretningsmannen Tsunis var en av Obamas største økonomiske bidragsytere i valgkampen og viste i en senatshøring at hans kjennskap til Norge var minimal. Nok en gang fikk Fremskrittspartiet sitt pass påskrevet som et parti på ytterste høyre fløy.

Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen føler seg kraftig provosert av tabbene til Obamas håndplukkede ambassadørkandidat.

– Jeg synes dette er uakseptabelt og en provokasjon. Jeg forventer faktisk at den amerikanske presidenten kommer på banen og ber Frp og Norge om unnskyldning. Denne måten å stemple oss på er helt uholdbar og er ikke noe som vi kommer til å finne oss i, sier en harmdirrende Ellingsen til TV 2.

Tsunis refererte i høringen til Norges «president», og han antydet at Frp «spyr ut sitt hat». I tillegg maktet han å si at Norge har fordømt Frp. Han hadde tydeligvis ikke fått med seg at Frp nå sitter i regjering.

– Her har vi altså en portier fra en hotellkjede som åpenbart ikke har gjort jobben sin i forkant, og som ender opp med å gå ut med en gedigen politisk skivebom, fnyser Ellingsen.

«Portieren» er for øvrig styreformann og administrerende direktør i Chartwell Hotels, som driver og har forretningsansvaret for hotellkjedene Hilton, Marriott og Intercontinental i fire amerikanske delstater.

George James Tsunis er utdannet advokat og har blant annet vært rådgiver for den republikanske senatoren Alfonse D'Amato. I 2009 gikk han over fra å være republikaner til demokrat.

Høringen i utenrikskomiteen er et ledd i prosessen med å godkjenne dem president Barack Obama nominerer til ambassadørstillinger.

Utenriksminister Børge Brende (H) er noe mer forsiktig i sine uttalelser, men sier til TV 2 at den nye ambassadøren er velkommen til kongeriket Norge. (ANB-NTB)