ALT fra AN - kun 1,77 per dag!
- Man vet veldig lite om disse hvalene, sier professor.
Hvalen som kom inn i Ravika på Sandhornøya forrige uke har nå blitt obdusert, men fortsatt er det mange ubesvarte spørsmål.
LES MER: Ekspert: - Viktig at folk IKKE rører den
Organisasjonen Ocean Sounds og representanter fra fakultetet for biovitenskap og akvakultur på Nord universitet har samarbeidet om oppgaven. Det eneste de kan si med sikkerhet er at dyret er en hann.
Vet ikke dødsårsak
– Vi er ganske sikre på at det er en nordspisshval. Den har karakteristikker som tyder på det, men det vil DNA-prøver bekrefte eller avkrefte, sier hvalekspert Ellyne Hamran i Ocean Sounds.
Hvalen hadde synlige skader, men det er ingenting som tyder på at de var så alvorlige at det kan være dødsårsaken.
– Hvalen hadde ingen knekte bein, så vi tror ikke den har blitt truffet av en båt. Den hadde også sunne friske organer, så hva den har dødd av vet vi fortsatt ikke, sier hun.
Forskerne vil heller ikke spekulere i alderen, men kan bekrefte at det var et fullvoksent dyr.
Videre analyser
Veterinæren og forskerne fra Nord universitet tok organprøver, magesekken og tarmsystemet til hvalen tilbake til laboratoriet for nærmere undersøkelser.
– Vi er blant annet interessert i å granske mageinnholdet. Vi leter etter øresteiner fra fisk og eventuelt nebb fra blekksprut for å slå fast hva hvalen har spist. Hos en del hval er det funnet mengder av plastavfall i magen, men vi kan allerede slå fast at det ikke er tilfelle hos dette individet, sier professor i marin genomikk, Truls Moum.
– Vi vil også gjøre DNA-analyser for å blant annet se på slektskapsforhold til andre arter.
Spennende funn
Nordspisshvalen er en av 15 kjente arter i nebbhvalfamilien, og ifølge Moum er dette pattedyrene man vet minst om.
– De jakter på dypt vann, så man ser dem sjelden i kystnære strøk. Vi vet veldig lite om biologien til denne gruppen hvaler. De siste to artene ble oppdaget så sent som i 1991 og 2002, så kanskje finnes det fremdeles uoppdagede arter i gruppen, forklarer han.
Funnet har allerede vekket interesse hos forskningsmiljøer i utlandet.
– Ocean Sounds har vært i kontakt med forskere i Danmark og Skottland som jobber med genetiske analyser av hval. De var veldig interessert i funnene. Vi ønsker å analysere prøvene fra denne nebbhvalen her hos oss ved Nord universitet, i samarbeid disse forskerne, sier professoren.