Ingrid Marie og Benjamin skal bo i Nordlands første naturhus

Økodrømmen tar form. Det gjenstår fortsatt litt, men Ingrid Marie og 			Benjamin Hjertefølger håper å være ferdige med alt til jul. Interessen for det spesielle naturhuset i Gildeskål er såpass stor at familien planlegger faste visninger. Men først må alt bli ferdig.

Økodrømmen tar form. Det gjenstår fortsatt litt, men Ingrid Marie og Benjamin Hjertefølger håper å være ferdige med alt til jul. Interessen for det spesielle naturhuset i Gildeskål er såpass stor at familien planlegger faste visninger. Men først må alt bli ferdig. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Mange er opptatt av naturhuset i Gildeskål.

DEL

Naturhuset skal stå ferdig innen året er omme. Allerede nå er pågangen så stor at faste visninger planlegges.

Siden april i fjor har familien Hjertefølger jobbet natt og dag med huset sitt på Mårnes. Idyllisk plassert på Sandhornøya i Gildeskål kommune ligger en gigantisk glasskuppel på 15 meter i diameter og ruver i landskapet.

Lokalbefolkningen er vant til den unike kreasjonen, men forbispaserende og turister lar seg stadig forbløffe over kuppelhuset.

– Det kan bli litt vel mye iblant. Vi føler oss litt sirkusaktig når en bil stopper og fire iPhone tar bilder av oss, sier Ingrid Marie Hjertefølger med et glimt i øyet.

Tidkrevende

Derfor planlegger hun og mannen Benjamin å begynne med regelmessige visninger av de spesielle huset for å håndtere pågangen. Tipset fikk de fra en naturhus-venn de har besøkt i Sverige.

– Det er veldig tidkrevende når to personer kommer på besøk daglig og får guidet omvisning. Derfor arrangerer han månedlige visninger hvor han tar betalt 50 kroner for dem som kommer for å se, sier hun og legger til;

– Det kommer vi til å gjøre her også. Når vi bor her kan vi ikke bruke masse tid på folk som kommer på besøk.

Mot slutten

AN har besøkt Ingrid Marie og Benjamin to ganger før. Nå nærmer det utrolige prosjektet seg ferdig. – Vi håper å bli ferdig sent i høst eller tidlig vinter. I hvert fall i år, sier Benjamin.

Nå gjenstår det pussing av innerveggene i førsteetasje og halmballene ovenpå skal fylles med leire. Til slutt skal enkelte vegger dekoreres med kalkmaling.

– Det er helt fantastisk å tenke på. Jeg greier nesten ikke å gå inn i gleden, sier Ingrid.

Eksotisk perle

Mens skyene henger tungt over Sandhornøya og regnet preger Mårnes, er temperaturen deilig i kuppelen.

– Med tiden vil den ene siden av globen være helt grønn, sier de og peker mot innover. Urter og planter kommer til syne høyt og lavt i naturhuset. Det går i alt fra persille til banan og avokado, som er rimelig unorsk.

Ikke selge

Det går i ett døgnet rundt for tiden for paret. Begge jobber parallelt med byggingen. Noen uker er det vekselvis, mens det andre dager blir dagtid på jobb og kveld i huset.

– Går det utover parforholdet?

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi er stort sett enig når det kommer til byggingen, nikkes det. Prosjektet overholder foreløpig budsjettet på tre millioner, men dugnader og et utall arbeidstimer har tilført mye verdi.

– Dere har ikke vurdert å selge?

Reaksjonen er ikke til å ta feil av. Det kommer aldri til å skje.

Kunnskap

Planene om et økologisk paradis ved havet på Mårnes har fått folk til å undre om det er mulig og om det blir godkjent.

– Det har tatt tid, men kommunen har vært positiv hele veien. Vi har fått ja på alle søknader, men alt er utenom det vanlige og vi måtte derfor hente inn eksperter og dokumentasjon, forklarer Benjamin.

Et par som ønsker å bygge et lignende hus utenfor Oslo vil ha hjelp.

– De vil kjøpe tegningene, byggeplan og alle søknadene vi brukte som en full pakke, sier Benjamin som selv tegnet huset.

Nok å gjøre

Økohuset får et fullverdig kretsløpssystem, hvor kloakken omgjøres til gjødsel og avløpsvannet brukes i drivhuset. Solfangere og en vedovn skal sørge for vannbåren varme i hele huset.

– Blir det ikke vemodig når arbeidet er ferdig?

– Nei da. Vi har nok av prosjekter vi skal begynne på. Hagen skal lages og vi vurderer å bygge en meditasjonshytte i hagen, avslutter paret med et smil.

Artikkeltags