– Ideen var like vill som Arctic Race

Som en markering av Grunnlovens 200-årsjubileum, skal det arrangeres et stort seilas langs norskekysten. Havna i Bodø er blant stoppestedene, melder Nordlys. Bildet er tatt under havnedagen i Bodø i 2012.

Som en markering av Grunnlovens 200-årsjubileum, skal det arrangeres et stort seilas langs norskekysten. Havna i Bodø er blant stoppestedene, melder Nordlys. Bildet er tatt under havnedagen i Bodø i 2012. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nå blir det storfest i 23 havner!

DEL

HARSTAD (Nordlys.no): Skonnerten Anna Rogde vil være et flytende sentrum for begivenhetene, når den kaster loss i Hammerfest 14. mai i år. Anledninga er 200-årsjubileet for Norges grunnlov som ble nedskrevet i 1814. Ideen om det seilende jubileet kom i utgangspunktet fra direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt.

– Da vi presenterte ideen var den like vill som Arctic Race of Norway, men så viste det seg at den kanskje ikke var så utopisk likevel, sier Winther til Nordlys.

Samlet i seilas

Torsdag var det pressekonferanse ved kulturhuskaia i Harstad, der Fylkesmannen i Troms som nå koordinerer prosjektet, presenterte planene for pressen. Til stede var både fylkesmann Svein Ludvigsen, og assisterende fylkesmann Bård M. Pedersen.

Førstnevnte sier at seilasen som skal starte i Hammerfest og ende opp i Oslo, vil være et symbol på et samlet Nord-Norge.

– Nå skal vi vise at vi får til noe sammen. Alle tre nordnorske fylker står samlet om denne grunnlovsseilasen, som skal innom totalt 23 havner.

Kulturelle innslag

Etter starten i Hammerfest 14. mai, går turen til Alta, Skjervøy, Tromsø, Finnsnes, Harstad, Sortland, Kabelvåg, Bodø, Alstahaug, og Brønnøysund i vår landsdel. Så fortsetter Anna Rogde nedover Trøndelag og Vestlandet, før den ender opp i Oslo. Gjennom hele turen skal skipet innom havner som har betydning for Norges historie.

Ved hver havn blir det kulturelle innslag i regi av Hålogaland Teater. I Harstad vil også Festspillene i Nord-Norge markere sitt 50-årsjubileum når Anna Rogde kommer innom sin hjemmehavn.

Visittkortet Anna

Fylkesmann Svein Ludvigsen sier at det finnes ikke noe bedre visittkort å ta med seg sørover, enn Nord-Norges egen Anna Rogde, som anses å være verdens eldste skonnert.

– Vi nådde ikke fram i 1814, men nå samler Nord-Norge seg om bord i Anna Rogde, og vi skal innom 23 havner langs hele norskekysten. Til slutt skal vi ende opp på Eidsvoll, uten skonnerten selvfølgelig, men vi skal gjennomføre det som Nord-Norge ikke klarte da grunnloven ble skrevet for snart 200 år siden, sier Svein Ludvigsen.

Prosjektgruppa for seilasen lanserte torsdag en egen side på Facebook hvor man kan finne mer informasjon, og få oppdatering angående prosjektet.

Artikkeltags