«Første persontog til og fra Bodø i dag - neger var med», skrev Aftenposten da tog 452 ankom Bodø torsdag kveld 1. februar 1962.

Sjelden har en avisoverskrift levd så lenge i folks bevissthet, og sjelden har man spekulert så mye på hvem denne mørke mannen var.

Et dypdykk i våre arkiver gir svaret, og vi tar det litt kronologisk.

Første tog ut

Det var stor oppstand da det første toget rullet inn i Bodø fem over elleve på kvelden. Men da hadde allerede togfører Knut Gundersen fra Trondheim kjørt det første ordinære passasjertog ut fra Bodø. Han hadde selskap av lokfører Per Kverneng og fyrbøter Ola Kvernemo.

Fordi linjen ikke er helt «tipp-topp slik den skal være, er det laget en liten kjørebok for lokføreren», skrev Nordlandsposten.

Kjøreturen til Fauske var beregnet til 65 minutter.

Her kan du se togturen fra Bodø til Fauske - slik lokføreren opplever den!

Klokka 05.30 på morgenen kjørte altså Gundersen av gårde. Uten noen form for høytidelighet hadde masse innbitte Bodøpatrioter møtt opp på stasjonen.

NPs Gunnar Engegård var også til stede sammen med herrene Johnsen og Willassen fra kringkastingen, og «NSB-personellet lot sin røst lyde i Aktuelt-sendingen i går kveld», som han skrev.

Første tog inn

Men så var det endelig klart for første innkommende tog til Bodø. Veken flagg eller hurrarop møtte toget da det kom inn på stasjonen like etter elleve på kvelden. Men som Engegård skriver:

«Likevel lå feststemningen i luften. En anselig folkemasse hadde funnet den gjørmete veien ned til stasjonen, og nedre side av Sjøgaten var tett besatt av med stort og smått publikum».

«Oppover stasjonsbygningens fasade tittet man ut av alle tilgjengelige slagvinduer, ¿ her dominerte de hvitkledde malerne»

Så kom han. Og så var det klart for tidenes norske overskrift. Det viser seg i Nordlands Framtids utgave av 2. februar at den mørke, mytiske mannen var del av en trio som skulle underholde på en av byens restauranter. Hvilke, skrev ikke avisa.

En av trioen var hollender, og de to andre var fra Sør-Afrika. «Den ene kommer direkte fra Indonesia» skrev NF.

«Det er første gang de er i Nord-Norge, og de har gitt uttrykk for at de har hatt en behagelig reise», skrev avisa.

Navnene på trioen har ikke avisa fått med seg, men overskriften vil leve til evig tid.

  • Kjenner du til de tre personene på bildet? Ta kontakt med redaksjonen på 75 50 50 50 eller på e-post.