Gå til sidens hovedinnhold

Husdrøm ble mareritt

Artikkelen er over 17 år gammel

Nytt hus og stor glede ble snudd til et mareritt for to familier på Tverlandet. – Det er så galt at vi kan høre hvem av naboene som er på do, sier Tom Vikestad.

Han og samboeren Wigdis Sandeide og datteren Charlotte har nå flyttet inn i campingvogna utenfor huset, mens håndverkere utbedrer manglene i boligen og sørger for tilfredsstillende lydisolering. For helt fra de tre og naboene Susanne Sørensen og Per Martin Jakobsen flyttet inn i tomannsboligen har de kunne hørt hva som har foregått hos hverandre.

– Det har vært ille og mange ganger pinlig. Hedalm Boliger har tatt på seg ansvaret for å rette opp feilen, men ha til nå ikke klart å lydisolere boligene skikkelig. Veggene i stuene er tatt ned og satt opp flere ganger. Nå er de i gang med å skifte ut en av veggene i gangen og på badet vårt, noe som gjør at vi ikke lenger har toalett. Vi er ikke fornøyd med den behandlingen vi har fått av byggefirmaet, sier Sandeide og Vikestad.

Målinger.

Lydmålingene som ble gjort i desember i fjor av Plan-Evo viste at isoleringen mellom de to boligene ikke holdt mål. Både trinnlyd og luftlyd tilfredsstilte ikke tekniske krav. Det ble avtalt mellom beboerne og Hedalm Boliger om å utbedre feilen like over nyttår. Utbedringen ble gjort i slutten av januar og ny lydmåling ble foretatt av Norsk Byggforskningsinstitutt. Denne målingen ble gjort i slutten av februar og viste at veggen fortsatt ikke holdt mål og konkluderer med at den dårlige isoleringen mellom boligene skyldes feil i betongkonstruksjonen i gulvet.

– Stueveggen hos naboen ble revet ned og satt opp igjen. Men situasjonen ble ikke bedre. Vår stuevegg er tatt ned og satt opp fler ganger. På bakgrunn av problemene har Bodø kommune trukket tilbake ferdigstillelsen, sier Sandeide.


Hedalm Boliger gikk med på å betale leie av campingvogn til familien mens arbeidene foregår. Den 12. april flyttet familien ut.

– Dette er den fjerde utbedringen som er gjort, og vi har slettes ikke tro på at denne saken er ferdig med det. Og nå er det håpløst å bo i campingvogna uten tilgang til toalett. Vi er tilbudt å flytte inn i en leilighet som firmaet disponerer på Tverlandet, men jeg kan ikke tenke meg å flytte inn til andre, sier Wigdis Sandeide.

Flere mangler.

Både Sandeide/-Vikestad og naboene Sørensen/Jakobsen fikk bygningsingeniør Tor Einar Sundnes til å utarbeide en tilstandsrapport for de to leilighetene.


– Det gjorde vi fordi vi oppdaget flere feil og mangler i boligene. Blant annet kunne Sundnes påvise at det ikke er etablert lufting ned bak kledningen på ytterveggene, manglende fall på badegulvene og en rekke andre mangler, sier huseierne.

– Vi frykter at det går så langt i denne saken at den må løses i retten. Vi har betalt nesten 1,5 millioner kroner for en vare som vi ikke har fått. Måten Hedalm Boliger har ordnet opp i dette er under enhver kritikk. Vi har strukket oss langt, men nå er det nok, sier Susanne Sørensen.