Hun vil ha yoga fast på timeplanen i grunnskolen

Stor effekt. Yogainstruktør Anna Jansson har erfaring med å gi yogatimer til barn og unge, og sier hun ser en stor effekt av yoga hos de små. Hun mener yoga burde være fast på timeplanen i skolene, og ønsker nå et samarbeid med Saltvern skole i Bodø.

Stor effekt. Yogainstruktør Anna Jansson har erfaring med å gi yogatimer til barn og unge, og sier hun ser en stor effekt av yoga hos de små. Hun mener yoga burde være fast på timeplanen i skolene, og ønsker nå et samarbeid med Saltvern skole i Bodø.

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Yogainstruktør Anna Jansson mener skolebarn i alle aldre vil ha stor nytte av å få yoga fast på timeplanen.

– Yoga har en god effekt mot stress. Den styrker selvtilliten og konsentrasjonen. Med yoga kan man finne roen, og finne ut av hvem man er, sier yogainstruktør Anna Jansson ved Ananda yoga i Bodø.

Tøff hverdag

Nettopp disse kvalitetene ved yogaen mener hun vil være svært nyttig for unge i en tøff hverdag, med harde krav.

Yoga på timeplanen vil være et viktig og nødvendig avbrekk fra både støy og skolearbeid, mener Anna Jansson.

– Det blir mer og mer vanlig med yoga på arbeidsplasser. Og i USA er det på tur inn i skolen. Hvorfor skal vi ligge etter, spør hun.

Hvorfor vente?

Som avslutning på lærernes planleggingsdag på Saltvern skole i Bodø, tirsdag etter påske, inviterte Jansson til en time med self -awakening yoga. En yogaform som er utviklet av Don Stapleton. De rundt 30 oppmøtte lærerne fikk kjenne på bruken av yogaens pusteteknikker, øvelser for energikontroll og avspenning, samt meditasjonsteknikker.

Dette mener Anna Jansson burde være et fast innslag i de aller flestes hverdag, også skoleelevene.

– Det tar mange år før man forstår hva yogaen virkelig gjør for deg. Hvorfor skal man vente med yoga til man er blitt voksen, spør Anna Jansson som allerede har erfaring med å gi yogatimer for skoleklasser og unge fotballspillere i Bodø.

– Jeg har også gitt yogatimer for barnehagebarn. Det blir selvsagt en annerledes yogatime, med mye lek for de minste. Men at barna får mye igjen for det, er jeg ikke i tvil om, sier hun. Nå håper hun på et samarbeid med Saltvern skole.

– Det kunne for eksempel ha vært en tanke å starte med elevene som har spesielle behov, som lære- og konsentrasjonsvansker, sier Anna Jansson.

Forebyggende

– Det er en spennende tanke. Selv om det er fokus på fysisk aktivitet i skolen, så vet vi også at det blir mye stillesitting for elevene, sier skoleinspektør Ove Arntsen ved Saltvern skole.

– Jeg tror også elevene har godt av å kjenne på stillheten, legger han til. Rektor Anne Marie Carolin var også en av yogaelevene denne tirsdagen.

– Jeg har stor tro på at yoga i skolen vil ha noe for seg, og at det kan ha en positiv effekt på elevene. Det er viktig at vi får mer fokus og bevissthet på at dette kan være forebyggende for barn og unge, sier Carolin.

Artikkeltags