Pappaen til Frida (5) kastet ølboks i hodet på NRK-profil

Christer Eliassen (innfeldt) er pappa til Frida som har Downs syndrom. Han reagerte sterkt på komiker Erlend Osnes' sitt show på Meløya fredag.

Christer Eliassen (innfeldt) er pappa til Frida som har Downs syndrom. Han reagerte sterkt på komiker Erlend Osnes' sitt show på Meløya fredag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

- Det er jo helt absurd, sier komiker Erlend Osnes om "mongo"-påstandene.

DEL

ALT fra AN - kun 1,77 kroner per dag! Bestill her!

Christer Eliassen fra Bodø er pappa til fem år gamle Frida. Hun har Down syndrom.

Under standup-showet til Meløyturneringen fredag kastet Eliassen en ølboks i pannen på NRK-profil, bodømannen Erlend Osnes.

Osnes, kjent fra programmet "Raae og Osnes" på P3, var en av to standup-komikere som var leid inn til showet på Meløya sør for Bodø.

Les også: Fikk prime time på P3.

Da ølboksen traff Osnes, sto han på scenen og skulle gjennomføre sin del av showet. Da han ble truffet, gikk han av scenen.

- Osnes avbrøt showet og gikk av scenen. Det tok omtrent en halv time før han kom tilbake og fullførte showet, sier arrangør Frank Wiik Rendal til an.no.

"Grovt sjikanerende språkbruk"

Avisa Nordland har snakket med Christer Eliassen. Han har skrevet et langt innlegg på sin Facebook-profil som nå spres på nettet.

Der tar han et kraftig oppgjør med Osnes, som han mener brukte grovt sjikanerende språkbruk, for å latterliggjøre mennesker med down syndrom.

Erlens Osnes selv avviser dette.

- Det er jo helt absurd, sier komikeren til an.no.

Les hele svaret til Erlend Osnes lenger ned i saken.

Mongo

Til AN sier Christer Eliassen at hadde han ikke kastet den ølboksen, ville Osnes bare ha fortsatt.

- Kan man virkelig bare si det man vil fordi man står på en scene med en mikrofon? Ville han ha sagt dette på andre steder, i NRK for eksempel, spør Eliassen.

Han vil ikke beklage hendelsen overfor Osnes.

 AN har fått tillatelse til å gjengi hele innlegget. Det kan du lese nederst i saken. Vi har også fått tillatelse til å publisere bildet av Eliassen og datteren.

- Jeg synes det Osnes kom med var grovt. I historien brukte Osnes ordet mongo mange ganger, sier Eliassen.

På Facebook beskriver han det som skjedde slik:

"Til hans andre sketsj valgte han å bruke grovt sjikanerende språkbruk for å latterligjøre mennesker som overhodet ikke har bedt om å bli kalt MONGOER som Osnes ropa ut gjentatte ganger.

Ellers gikk "vitsen" ut på å prøve å få folk til å le med å rope MONGO gjentatte ganger, og gi antydninger om hvordan bisarre situasjoner de kunne komme opp i nettopp fordi de var mongo. Det lindret litt av mine indre smerter at det var svært få av de ca 100 tilhørerne som lo noe særlig trakasseringen hans.


Jeg må virkelig stille spørsmål om det er greit å drive med grov hets både av navngitte kortvokste og barn med Down Syndrom bare fordi man står på scene med en mikrofon i handa?"

Sandra Borch

Erlend Osnes har vært i hardt vær før.

Det var tidlig i 2013 at Osnes var med i programmet Radiokabinettet på Radio 3 i Bodø der han var involvert i svært grov harselering av daværende Sp-topp, Sandra Borch.

Les også: "Hun er ikke genetisk egnet for videre reproduksjon"

Nå er Erlend Osnes en av profilene til NRK P3 med programmet "Raae og Osnes". De har to timer fast sendeflate mandag til torsdag.

Les også: Osnes og Raae får prime time på P3

- Helt absurd

Fredag var Osnes altså på Meløya.

Erlend Osnes avviser overfor an.no at han har gått over noen grenser, og at han har sjikanert Sandra Borch og personer med Down syndrom.

- Dette er helt absurd, sier Osnes.

- Jeg vil ikke snakke nedsettende og stygt om hverken Sandra Borch eller mennesker med Down syndrom. Jeg fikk ikke fullført poenget mitt før jeg fikk ølboksen i hodet. Men hele premisset for vitsen var at jeg er imot at ordet mongo brukes. Og etter historien med Sandra Borch fra Radio 3 vet jeg hva som er innafor og ikke, sier Osnes.

Han sier at det var en full ølboks som traff ham i hodet.

- Jeg fikk en kul i hodet, jeg gikk for å skifte t-skjorte og tørke meg. Så gikk jeg ut på scenen og fullførte showet, sier han.

Målløs kollega

Erlend Osnes får full støtte fra komiker-kollega, Kevin Kildal.

Han var også på jobb som standup-komiker på Meløya fredag.

- Jeg er helt målløs. Meningen med hele historien er at Osnes ikke syns det er greit at folk bruker uttrykket mongo. Men før han kom så langt fikk han en ølboks i hodet. Dermed fikk ikke publikum med seg poenget i historien, sier Kildal.

Ifølge Osnes forsøkte han å få dialog med Eliassen etter hendelsen. Det bekrefter også arrangøren, Frank Wiik Rendal.

- Men han ville ikke, sier Wiik Rendal.

Feil reaksjon

Arrangøren av Meløy Turneringen satt tre seterader bak Christer Eliassen da han plutselig kastet ølboksen

- Jeg så prosjektilet, ja. Man kan jo være uenige i ting som sies under et standup-show, men å gå til angrep på denne måten er feil måte å reagere på, sier han.

Wiik Rendal bekrefter at Osnes brukte ordet mongo flere ganger. Han hadde også en vits om Sandra Borch.

- Men jeg følte at dette var innafor. Jeg har nå hørt en del standup, ikke alle treffer bestandig like godt. Jeg syns ikke Osnes gikk over streken, selv om han ikke fikk så mye respons på disse historiene, sier Wiik Rendal.

Erlend Osnes sier at han ikke kommer til å politianmeldte forholdet.

- Nei, det gjør jeg ikke. Jeg har holdt på i flere år med standup, folk reagerer forskjellig, selv om det er første gang at noe fysisk har skjedd. Angående Sandra Borch er min historie at jeg lærte noe av det som skjedde i 2013. Og jeg er sterkt uenig i at folk med Down syndrom skal omtales som mongolide. Det er det som er mitt poeng, sier Erlend Osnes.

"Knallhard klump i magen"

Her kan du lese hele Christer Eliassens innlegg på Facebook:

Som så mange av mine venner og bekjente vet har jeg ei datter Down Syndrom.

Det har vært en litt spesiell reise, med mange veldig gode dager, men også noen dager som har vært har vært grå. Som for alle vil jeg kanskje tro? Det jeg derimot har vært ekstra bekymret for siden den dagen Frida kom til verden en Marsdag for vel 5 år siden, er hvordan verden ville ta imot henne?

Hvordan skulle det bli for meg som pappa å kjenne på smerten på hennes vegne når noen gjør henne urett fordi hun er den hun er?

Men denne frykten har gradvis blitt mindre etterhvert som uker er blitt måneder og år. De aller fleste har vært veldig snille og imøtekommende mot henne. Hun har som andre barn gode venner i barnehagen, hvor hun sammen med sin lillesøster hand i hand elsker å gå hver dag. 
 

MEN, jeg fikk på fredagskvelden en knallhard og smertefull klump i magen, da jeg i forbindelse med en fotballturnering var på standupshow med Erlend Osnes. I svært godt humør dro jeg på showet og gledet meg til å kose meg den kvelden. Den kosestunden ble kort.
 

Jeg stusset virkelig over hans første sketsj hvor han valgte å harselere med Sandra Borch. De som har fulgt med i timen, vet at Osnes før har vært i hardt vær for sjikanerende omtale av Borch. 
 

Til hans andre sketsj valgte han å bruke grovt sjikanerende språkbruk for å latterligjøre mennesker som overhodet ikke har bedt om å bli kalt MONGOER som Osnes ropa ut gjentatte ganger. Ellers gikk "vitsen" ut på å prøve å få folk til å le med å rope MONGO gjentatte ganger, og gi antydninger om hvordan bisarre situasjoner de kunne komme opp i nettopp fordi de var mongo.Det lindret litt av mine indre smerter at det var svært få av de ca 100 tilhørerne som lo noe særlig trakkaseringen hans. 
 

Jeg må virkelig stille spørsmål om det er greit å drive med grov hets både av navngitte kortvokste og barn med Down Syndrom bare fordi man står på scene med en mikrofon i handa? Er vi virkelig der? Skal empati og medmennesklighet forsvinne bare man har en "lisens" til å fortelle noe til en forsamling?
 

Hvordan type mennesker henger ut personer som i mange tilfeller ikke har fulgt så gode kommunikasjonsevner, som ville gjort dem i stand til å forsvare seg? Er det greit at det fåtall av mennesker som har slike holdninger som Erlend Osnes skal få lov å fortsette med det? 
 

Forestillingen endte forøvrig med at jeg kasta øl på Osnes da jeg med skjelvende hender kjente at smertene innvending var nådd ett bristepunkt.
 

For Osnes var det bare å legge en genser utgriset av øl i vaskemaskinen, og problem løst. For meg, og for min familie og flere venner, er det ikke så enkelt. 
 

Jeg kommer aldri til å godta slikt, om jeg så må stå alene for mine meninger.

Artikkeltags