Mens Høyre fikk 11,5 prosent av stemmene i Nordland ved stortingsvalget i fjor, har partiet en oppslutning på 18,7 prosent i en meningsmåling Respons Analyse AS har utført for A-pressen. Arbeiderpartiet lekker og går tilbake med i underkant av 6 prosentpoeng til 33,6 prosent, sammenlignet med valget i 2009.

  • Hvorfor lekker Ap? Gi din kommentar nederst i artikkelen.

Hadde det vært valg i dag, hadde Ap mistet et mandat, Høyre fått et og Frp fått utjevningsmandat.

Trofaste Frp-ere.

Partibarometeret for Nordland følger tendensen i resten av landsdelen. Den stemmer også med meningsmålinger for landet under ett, bortsett fra at Frp har en tilbakegang i de nasjonale målingene, mens partiet holder stand eller øker i oppslutning i nord.

Frp har de mest lojale velgerne. Åtte av ti som stemte på partiet i fjor, ville valgt Frp om det var stortingsvalg i år.

Sp og SV.

Slik står det altså ikke til i Arbeiderpartiet. Ett år etter valget er bare to av tre Ap-velgere sikre på at de ville stemme samme parti om det var stortingsvalg nå. Mens Arbeiderpartiet blør, holder de to andre regjeringspartiene stillingen godt i nord. SV og Sp ligger begge på vel 7 prosent, som er på samme nivå som ved valget i fjor.

– Det er definitivt bedre å være i flytsonen enn i skyggenes dal, sier stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H) fra Nordland. Han er ikke direkte overrasket over målingen.

– Den viser det samme som de nasjonale målingene har vist i sommer. Han gir partileder Erna Solberg – og regjeringspartiene – æren.

– Jeg føler at vi har en veldig troverdighet. Med Erna Solberg er det ikke noe jåleri og overbud. Samtidig er veldig mange skuffet over regjeringen. Når man er ferdig med å fordele oljepengeveksten, er det slutt på den politiske fantasien. Det er vern av Vefsna og vern av det meste. Det er Lofoten og Vesterålen. Det er ikke mye man er for, men desto mer man er mot, sier Kristiansen.

  • Er du enig med Ivar Kristiansen. Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen

Langt igjen.

– Kan 80-tallets høyrebølge gjentas?

– Det er jo åpenbart paralleller. Høyre har sine beste dager under finansielle prøvelser. Samtidig skal vi ikke feire enn seier når vi leder ved pause. Jeg kjenner mine politiske motstandere. Det er et massivt oppbud med LO og tilliggende herligheter, så det blir en utfordring å holde helt ut, sier Kristiansen.

Se også dagens leder