Torsdag ble et passasjerfly skutt ned i Ukraina. I 1984 kunne det samme ha skjedd like utenfor norsk luftrom.

Grov feilnavigasjon

Da var nemlig et charterfly på ville veier langs norskekysten. Midt under den kalde krigen kunne flyturen endt fatalt for passasjerene. I ettertid måtte to offiserer fra Luftforsvaret på Reitan og en sivil flygeleder fra kontrollsentralen i Bodø forklare seg for amerikanske myndigheter.

– Det er stor sjanse for at det flyet ville ha blitt skutt ned, det skjedde i 1978 over Kolahalvøya. Også da var det grov feilnavigasjon involvert. Det sier senior militærrådgiver, Per Erik Solli, ved NUPI, som har studert denne typen hendelser.

Torsdag ble et passasjerfly fra Amsterdam skutt ned i Ukraina, og vi skal ikke så veldig mange år tilbake i tid før noe lignende kunne ha skjedd like utenfor norsk luftrom.

– Livredde for å gjøre feil

Charterflyet Solli snakker om var på chartertur over Nordpolen, og en massiv navigasjonsfeil kunne blitt fatalt. En av forsvarets radarstasjoner i Honningsvåg oppdaget det amerikanske flyet som var på vei østover. Flyet var uidentifisert, og det hadde kurs rett mot sovjet. Da flyet snudde, knappe 60 nautiske mil fra Nordkapp, reagerte norske myndigheter. To F-16-fly fra Bodø ble sendt av sted for identifiserte flyet. I?ettertid valgte amerikanske myndigheter å trekke tilbake flytillatelsen for selskapet, noe selskapet ikke var enige i. Dermed måtte tre stykker fra Bodø ned til Hawaii for å forklare seg for den amerikanske domstolen.

– Hvorfor tror du det ville ha blitt skutt ned?

– De var livredde for å gjøre feil, slik var kulturen da, sier han.

295 mennesker omkom

– Kan det samme være årsaken til det som skjedde i Ukraina?

– I de tilfellene hvor passasjerfly har blitt skutt ned tidligere, så har det vært menneskelige feil og dårlig kommunikasjon som var årsaken, sier Solli.

Til tross for at det har vært harde kamper mellom ukrainske myndigheter og prorussiske separatister i Øst-Ukraina, er dette en vanlig flyrute for fly på vei fra Sentral-Europa til Asia. Flyet som ble skutt ned var en Boeing 777-200, med 295 personer om bord. Flyet skal ha flydd i en høyde på 33.000 fot, rundt 10.000 meter da det forsvant fra radaren. Vrakrestene på stedet var spredt i en radius på 15 kilometer.