Hevder Tyrkia hjelper ekstremistene

Her ruller et IS-kjøretøy tett ved grensen og Kobane. På slep har den en kanon.

Her ruller et IS-kjøretøy tett ved grensen og Kobane. På slep har den en kanon. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mandag kveld ble bodøpolitikeren Svein Olsen vitne til et angrep på byen Kobani rett ved grensa til Tyrkia, og hevder angrepet ble gjennomført av IS med tyrkisk hjelp.

DEL

- På forhånd evakuerte den tyrkiske hæren en landsby på tyrkisk side. Så slapp de IS over grensa slik at de kunne angripe de kuridiske geriljasoldatene som er i Kobani, også fra nord. Kurderne ble fullstendig omringet på grunn av at IS fikk rykke gjennom Tyrkia, sier Olsen til an.no.

Dette står i skarpt kontrast til tyrkiske myndigheters uttalelser om at landet vil bekjempe IS.

Ifølge NTB raste det mandag harde kamper i og rundt Kobani. Den islamske staten (IS) skal ha heist flagget sitt på en bygning på østsiden av den strategisk viktige grensebyen. Tirsdag ettermiddag bekrefter Olsen og partifelle Erling Folkvord overfor an.no at kampene i og rundt Kobani har startet opp igjen.

Olsen og Folkvord har vært fire dager i området, på tyrkisk side. Under angrepet mot Kobani ble det også brukt tåregass mot de to politikerne.

- Vi befant oss et par hundre meter unna kampene. Mot oss ble det brukt tåregass. Det ble gjort av tyrkiske soldater, sier Olsen. Han understreker videre at IS er utstyrt med tungt artilleri (se bildet) og tanks, mens den kurdiske forsvarsstyrken kun har lette våpen.

Avisa Nordland konfronterte norsk UD med disse meldingene, og UD peker blant annet på Tyrkias vanskelige situasjon i denne konflikten:

- ISILs handlinger i Syria og Irak er uakseptable. Den humanitære situasjonen i dette området er svært alvorlig. Tyrkia har en vanskelig situasjon på grensen til Syria og Irak, og har tatt imot over én million flyktninger etter at konflikten brøt ut. Situasjonen rundt byen Kobani illustrerer med all tydelighet de negative regionale konsekvensene av konflikten i Syria, skriver statssekretær Bård Glad Pedersen i en epost til an.no.

Vitner

Olsen hevder også at vitner på grensa var vitne til en tyrkisk lastebil som kjørte over grensa til Syria i IS-kontrollert område.

- Den lastet på utstyr i Tyrkia og lastet av i IS-kontrollert område i Syria. Det finnes ingen tvil om at det er et aktivt samarbeid mellom Tyrkia og IS, mener Svein Olsen.

- Det er kontroversielle påstander?

- Jeg ser nå at mer og mer kommer ut i media. En del av dette kan dokumenteres. Da Tyrkia tømte landsbyen mandag kveld, handet det om at de ikke vil ha øyevitner til det som skjedde.

- Hvorfor dro dere til området?

- Vi dro ned for å vise at vi bryr oss om kampen mot IS. De som står i første linje i den kampen er kurderne i Syria. Vi ønsker også å se med egne øyne hva som foregår her nede. Og det vi ser er noe helt annet enn det vi så i media før vi dro. Og det vi ser er noe helt annet enn det som står i media før vi dro, og noe helt annet enn det som står nå, sier Olsen.

Han fortsetter:

Nato

- Jeg ser nå at vår nye generalsekretær i Nato står klar til å hjelpe Tyrkia i kampen mot IS. Han har ikke fått med seg det vesentlige og det er at Tyrkia faktisk er en aktiv medhjelper for IS i kampen mot kurderne.

- Dersom Tyrkia hjelper IS. Hvorfor gjør de det?

- Godt spørsmål. For oss ser det ut som de kurdiske selvstyreområdene i Syria er et forsøk på å lage et demokratisk system for alle etniske og reiligiøse grupper og områder. Dette er en stor trussel mot Tyrkia der de har en helt annen statsideologi.

Ifølge Olsen står det store troppestyrker på grensa mellom Tyrkia. Han hevder altså at disse hjelper IS.

- De fungerer som støtte til IS. De stenger grensa så det ikke er mulig for dem som slåss, å få våpen og ammunisjon. Vi kunne også se tyrkiske ambulanser som kjørte over fra Tyrkia og inn i IS-kontrollert område og hentet ut sårede IS-soldater for behandling i Tyrkia, sa han til ABCnyheter mandag.

Brev til Stoltenberg

Utenriksdepartementet svarer ikke direkte på påstandene fra Olsen, men viser til en kompleks humanitær hjelpesituasjon :

- Norge har støttet en rekke internasjonale frivillige organisasjoner som jobber på tvers av grensene. Denne støtten har også tilfalt enklaver med kurdisk befolkning. Støtten er fleksibel slik at når de militære frontlinjene endres, kan støtten tilpasses den lokale sikkerhetssituasjonen. Deler av denne støtten dreies nå dels til å støtte syrisk-kurdiske flyktninger i Tyrkia og dels til kurdiske enklaver i Syria, som er under militært press og har økende humanitære behov, sier Glad Pedersen.

Han viser også til viktigheten av at landene i regionen bidrar i kampen mot IS.

- Innsatsen mot ISIL må føres i tråd med folkeretten og langs flere spor, både humanitært, politisk og militært. Vi må jobbe for å stanse strømmen av fremmedkrigere og hindre finansieringen av ISIL. Det er viktig å samle en politisk og ideologisk motstand mot ekstremistorganisasjonen, ikke minst blant landene i regionen. Norge bidrar i det internasjonale arbeidet for å bekjempe ISIL, og bidrar med omfattende humanitær hjelp til Syria. Siden 2011 har vi bidratt med 1,35 milliarder kroner i humanitær støtte til Syria og syriske flyktninger i nabolandene, sier han.

Svein Olsen og Erling Folkvord skriver nå et åpent brev til generalsekretær Jens Stoltenberg.

Duoen i Rødt hadde en plan om dra videre over grensa.

- Vi hadde en plan om det, men det har vi droppet. Poenget vårt er å dra hjem for å fortelle. Vi utsetter ikke oss for fare unødig, understreker Svein Olsen.

Artikkeltags