Her er polfarerens nordlandske paradis

Paradis. Børge Ousland har funnet sitt paradis i Steigen. Her er han på toppen av fjellet Hattmannen. Foto: Privat

Paradis. Børge Ousland har funnet sitt paradis i Steigen. Her er han på toppen av fjellet Hattmannen. Foto: Privat Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nå skal han satse på turisme her.

DEL

– Steigen er en skjult perle som naturmessig ikke ligger tilbake for noen andre steder.

Det mener polfarer og eventyrer Børge Ousland.

Sammen med blant andre Lars Monsen, en annen villmarksentusiast, har han gjennom ulike tv-programmer sørget for unik Steigen-reklame. Det har ført til at mange utdannede lærere nå søker seg til kommunen.

– Jeg synes det er flott hvis jeg kan bidra til større lærersøkning og til at ressurspersoner flytter til Steigen. Selv har jeg vært veldig heldig med lærerne mine. Jeg vet hvor viktig gode og engasjerte lærere er for personlig utvikling og inspirasjon, sier Ousland.

Turisme

Selv er han i gang med å bygge opp et turist- og konferansetilbud med cirka 20 sengeplasser på Mannshausen i Steigen.

– Jeg tenker jeg er klar med dette i 2015. Det blir flotte, sjønære boenheter, og samlingssted og et godt kjøkken i «gammelhuset» som nå er under restaurering. Det blir et slags ekspedisjonssenter med en rekke forskjellige naturbaserte aktiviteter i nærområdet, forklarer Ousland.

Bedre

Han mener Steigen er et vel så godt reiselivsmål som Lofoten på grunn av skjærgården og fordi Steigen har større omland.

– I tillegg har Steigen, som Lofoten ,de høye fjellene. Det kanskje Lofoten har i større grad er de små levende fiskeværene og kulturen rundt dette. Men naturmessig står ikke Steigen tilbake for noe, sier Ousland til Avisa Nordland.

Han betegner toppturmulighetene på ski som minst like gode som i Lyngen. Han framhever også kajakkmulighetene på grunn av alle øyene og den skjermede skjærgården.

– Sandstrendene er som i Syden. Klippe- og klatremulighetene på Nordskot er rett og slett fantastiske, og dykking, særlig på vinter og vårparten, skjer i krystallklart vann. Skreien har i de siste årene kommet sigende i stort monn, og den ene kveiterekorden slår den andre, påpeker Ousland.

Ørn

Han framhever også det meget rike fuglelivet, som inkluderer en av de største stammene av havørn i Europa.

– Fjellturmuligheten er tilnærmet uendelig. Du kan holde på et helt liv, og ennå ikke rekke over alt. Det finnes gamle steinalderboplasser forskjellige steder, så Steigen er et «gammelt» sted, hvor folk har bodd og virket i flere tusen år. Det var gjerne på de beste stedene folk slo seg ned før i tiden, og slik framstår Steigen for meg, sier polfarer og Steigen-frelste Børge Ousland.

Artikkeltags