Her er bamsen i Saltdal - bøndene frykter blodig sommer

Her forsyner bjørnen i Saltdal seg fra åtet.

Her forsyner bjørnen i Saltdal seg fra åtet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Se den unike bildeserien av bjørnen i Saltdal.

DEL

De sjeldne bildene er tatt med viltkamera av Remi Olsen og Andreas Diset.

Hannbjørnen forsyner seg av åten, ett elgkadaver i Saltdal i Nordland. Nå frykter bøndene en blodig beitesommer.

For DN vil ikke gi fellingstillatelse for bjørnen som har slått seg til i Saltdal.

– Byråkratiet jobber langsomt, konstaterer ordfører Finn Obert Bentsen. Både han og jordbrukssjef Marianne Hoff er svært bekymret på vegne av både beitedyr og bønder.

–Jeg er også bekymret og jeg deler den bekymringen som bøndene har, sier ordføreren.

Nå risikerer vi store og stygge tap til rovvilt igjen, sier han.

Ettersom bamsen fremdeles holder seg i områder som er definert som beiteland, må bøndene regne med store tap når besetningen blir sluppet ut. Dette er en situasjon som vi slett ikke liker. Kommunen har for lenge siden søkt om å få felle bjørn på vårsnø. Søknaden er støttet og anbefalt av rovviltnemnda ved Tomas Norvoll. Kommunen har nå bedt om et møte med nemnda.

Neppe felling

Slik saken står nå regner ikke ordføreren i Saltdal at det blir gitt fellingstillatelse før helga. Han krever at både til Landbruksministeren og Miljøvernministeren gjør noe med den vanskelige situasjonen umiddelbart.

For å unngå nye store tapstall på sau og rein.Bjørnen som har overvintret i Saltdal, har i flere dager forsynt seg av et elgkadaver på østre side av Storalmenningen. Ingen overraskelse.

Ifølge Remi Olsen og Andreas Diset, som har plassert viltkameraet der, oppholder bamsen seg i umiddelbar nærhet av det halvråtne elgkadaveret. Verken Olsen eller Diset ble ikke så veldig overrasket over å få bamsen i linsa.

–Vi visste at den var i området etter at hiet ble oppdaget. Vi tror den vil holde seg her lenge, tror de to bjørnejegerne. . Bjørnen er en voksen hannbjørn som DN har registrert i Saltdal i flere år. Ordføreren har lenge bedt om at det iverksettes tiltak.

– Vi sitter med et klart inntrykk av at DN ikke vil forstå situasjonen i Saltdal, skriver ordføreren til Fylkesmannen.

Beklagelig

Jordbrukssjef Marianne Hoff er skuffet over at Direktoratet for naturforvaltning ikke tok kontakt under sin nylige befaring i kommunen.

– Vi synes det er beklagelig at dere ikke tok dere tid til et møte med kommunen og næringa. Det kunne vært nyttig for vårt arbeid framover i beitesesongen, skriver Hoff.

– Vi har problemer med å «forstå» uttalelsen fra DN ved Knut Morten Vangen til NRK Nordland om at det er gjort tiltak for å hindre en ny skrekksommer for bøndene.

–Det er ikke lenge til sauen slippes på beite og reinen kalver. Hvor mange kadaver må etter deres mening dokumenteres til bjørn før det kan gis skadefellingstillatelse? spør hun.

Artikkeltags