– Shirley må være den som fortjener prisen mest i hele landet. Jeg kan ikke tenke meg noen andre som er så gæren som henne, sier ektemannen Per Bottolfsen (85). Synlig stolt av sin kone som etter 22 år med innsamlingsaksjoner er kåret både av folket og en samlet jury til årets nordlending 2007.

– Helt fantastisk. Dette hadde jeg aldri trodd. Jeg er jo bare en liten spurv, og dette er folkets pris. Uten alle dem som har støttet meg hadde jeg ikke fått til noe, sier Shirley Bottolfsen (73) etter å ha mottatt prisen av sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

Etter at Avisa Nordland satte i gang kåringen for å finne årets nordlending 2007 har det haglet inn med mailer, sms og kuponger på det populære "gnagsåret" Shirley Bottolfsen. Ikke bare fra fylket, men fra hele Norge og utlandet.

– Shirley er en ekte hverdagshelt og en utrettelig sliter for de svake i samfunnet, mener en samstemt jury.

På jobb for andre

Og mens andre lar julefreden senke seg, starter arbeidet for fullt for den alltid like energiske Shirley. I går ettermiddag satte Per Bottolfsen seg på flyet for feire julen i Kristiansand med barn og barnebarn. Shirley er invitert, men har ikke tid.

Mat og gaver skal kjøres ut både til familier, enslige og institusjoner. Forsendelser skal til Mo i Rana, til Gildeskål, Hamarøy, Fauske og Sørfold for å nevne noen. Lillejulaften inviterer Shirley midt imellom all utkjøringen alle innsatte i Bodø fengsel til pizzafest og selvsagt tar hun turen dit på julaften med gaver. Hun sørger for julemiddagen til Frelsesarmeen, Kontaktsenteret, Bymisjonen og Kvinnehuset, og besøker alle pasientene på Nordlandssykehuset på julaften. Rundt klokka 23 på kvelden kommer hun hjem til et tomt hus i Hålogalandsgata.

– Da er jeg så utmattet at jeg sovner av i stolen, forteller hun.

Men det blir aldri mer enn noen timers søvn før Shirley står opp midt på natta og starter juleryddingen i sitt eget hjem.

– Klokka ni på morgenen er jeg ferdig. Da laget jeg meg egg og bacon til frokost og bare slapper av, smiler Shirley.

Blir litt irritert

Mens Shirley sørger for at de svake i samfunnet skal få en så verdig jul som mulig, velger hun sjøl å feire høytiden alene.

– Jeg vil ha det slik, insisterer Shirley. Per nikker samtykkende. Slik er hun bare og slik har de hatt det de siste årene.

– Blir du aldri sint på Shirley som bruker så mye tid på veldedigheten?

– Jeg blir aldri sint, men kan bli litt irritert, humrer ektemannen Per.

Han har blitt vant med at kona mellom 1. oktober og 31. januar aldri er hjemme.

– Jeg får henne knapt hjem til middag, og skal jeg få kontakt med henne må jeg gå ned i Glasshuset, smiler han.

– Per får sin tid på sommeren. Da kjører vi til Finnmark hvor han får gjøre akkurat det han vil. Fiske eller jakte, skyter Shirley inn.

Bare godhjertet

Det hun ikke forteller er at hun disse månedene bruker enhver tid på å samle inn penger til ulike veldedige formål i Porsanger.

– Hva er det som gir deg energien?

– Det er menneskene rundt meg, kommer det kontant fra Shirley og hun utdyper.

– Tidligere i år var jeg på Sortland og samlet inn penger til ei spesiallaget opptreningsmølle. En av dem som bruker den er en 30 år gammel kvinne som ble lam etter en prolapsoperasjon. Her om dagen ringte sønnen hennes og fortalte at mamma har begynt å få følelsen tilbake. Det er slike episoder som gir meg energien, forteller Shirley. – Hun er bare godhjertet. Shirley har en ekte kjærlighet til mennesket. Det er ikke påført, skyter mannen Per inn. Synlig stolt av sin og hele fylkets Shirley Bottolfsen.