Gå til sidens hovedinnhold

Her blir steinen liggende

Artikkelen er over 7 år gammel

- Det var en nedslående beskjed å få.

Langsteinen i Steigen - Nord-Norges høyeste bautastein, skal ikke gjenreises, men blir liggende på bakken.

– Det var en nedslående beskjed å få. Den satte meg like mye ut som da jeg i sommer fikk høre at langsteinen var brukket i tre i forbindelse med kantslått, sier ordfører Asle Schrøder i Steigen til Avisa Nordland.

Langsteinen på Engeløya er nærmere 1500 år gammel og en stor turistattraksjon i Steigen.

– Avgjørelsen om ikke å gjenreise steinen er tatt i samråd med Riksantikvaren, opplyser fagleder i arkeologi ved Kulturminner i Nordland, Trine Johnson, til AN.

En av flere.

Begrunnelsen er at det er fare for enda større ødeleggelser på steinen hvis det blir gjort forsøk på å reparere den. Risikoen for dette anses som stor.

Dessuten vil en eventuell reparasjon ha medført mye synlig lim på langs av steinen. Derfor skal den ligge akkurat som den har gjort siden i sommer.

– Det er mange bautasteiner som ligger veltet rundt om i Nordland. Vi skal forsøke å få laget en markering ved siden av steinen som viser både hvilken høyde og omfang den har hatt, men i et moderne materiale for at ingen skal tro at det er originalen, sier Trine Johnson.

Forgjengelig.

I første omgang skal det skaffes penger til et forprosjekt for å finne ulike måter å foreta markeringen ved langsteinen på.

– Det har vi blitt lovet midler til, sier Johnson.

Hun anser beslutningen om ikke å gjenreise steinen, som endelig, selv om avgjørelsen neppe vil bli godt mottatt i Steigen.

– Alt er forgjengelig, selv om langsteinen kanskje kunne ha stått i tusen år til. Vi kan ikke annet enn å gjøre det beste ut av situasjonen og forsøke å ha en verdighetstenkning oppe i det hele, sier Johnson.

Skuffet.

Ordfører Asle Schrøder vil orientere formannskapet om avgjørelsen i neste uke.

– Dette er en beslutning som ikke vil bli godt mottatt i kommunen. Men hvis fagfolk sier at det ikke er mulig å sette sammen steinen på en forsvarlig måte, kan vi neppe motsette oss det selv om steinen nok vil forvitres raskere når den ligger på bakken, sier Schrøder.

Han forteller om veldig mange telefoner fra folk rundt om i landetsom har kommet med forslag om hvordan reparasjonen kan foretas.

– Hvis dette er umulig må vi bare forsøke å gjøre det beste ut av situasjonen og kanskje forsøke å koble steinen opp mot Skulpturlandskap Nordland. Der ønsker kommunen å bli med, sier ordføreren.

Kommentarer til denne saken