Gå til sidens hovedinnhold

Her behandler de færrest pasienter

Artikkelen er over 8 år gammel

Reiser og papirarbeid stjeler tiden.

Over 8.000 voksne står i kø for å få hjelp innenfor psykisk helsevern, ifølge tall fra Helsedirektoratet.

Det er ei økning på 1.000 sammenlignet med fjoråret.

Samtidig synker produktiviteten hos dem som skal ta imot dem på offentlige poliklinikker, ifølge TV2.

Plunder og heft?

Ferske tall fra Helsedirektoratet viser at landsgjennomsnittet for fagårsverkene kun er 1,7 polikliniske konsultasjoner per dag

Og færrest har Nordlandssykehuset HF, med under én om dagen på hver behandler, ifølge TV2.

De forklarer det lave tallet med at deres ansatte i tillegg driver reising, forskning, undervisning, intern møtevirksomhet og ikke minst papirarbeid.

- Vi må se litt på om det er for mye, det vi kaller plunder og heft, sier Torunn Alveng, klinikksjef ved Psykiatrisk helse- og rusklinikk ved Nordlandssykehuset HF til TV 2.

- Altså det vil si at våre kliniske behandlere bruker for mye tid på arbeid som kanskje for eksempel sekretærer kunne gjøre, poengterer hun.

Vil bli bedre

Vanligvis varer en konsultasjon i 45 minutter, noe som betyr at behandlere med mindre enn én om dagen ofte bruker sju timer på andre ting, skriver TV2.

- Poenget for oss er at vi erkjenner at vi ligger for lavt og det skal vi gjøre noe for å forbedre, sier klinikksjef Alveng.

Og de har planene klare for å få opp effektiviteten.

- Vi skal gå mer grundig inn på den enkelte ansattes timeplan, dagsplan og ukeplan, for å lage en god balanse mellom dette med direkte pasientkontakt, som vi håper da kan gi flere konsultasjoner, og annen type arbeid, sier hun til TV2.