Prekær legemangel - nå har ingen ledig plass

Ingen fastleger i Bodø by har ledige plasser på pasientlistene. Legen på bildet er tidligere legevaktsjef Raymond Dokmo.

Ingen fastleger i Bodø by har ledige plasser på pasientlistene. Legen på bildet er tidligere legevaktsjef Raymond Dokmo.

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Få tilgang til fra AN – 4 uker for kun 99,-

Per i dag er det null ledige fastleger i Bodø by. I hele kommunen finnes der én – lokalisert i Misvær.

Det framgår av helsenorge.no, en nettjeneste fra Helfo der man kan finne eller bytte fastlege.

Utfordrende å rekruttere

Legemangelen har vært prekær lenge, og Stian Wik Rasmussen, helseleder i Bodø, har jobbet med å øke kapasiteten i nesten ett år.

– Det har vært veldig utfordrende og vi har slitt med å rekruttere til en fastlegehjemmel. Vårt ønske var å rekruttere til en solopraksis, for å etablere ny gruppepraksis. Vi lyste først ut en legehjemmel før jul, men var nødt til å bytte strategi rett før sommeren og lyse ut på nytt i en etablert gruppepraksis, forteller han.

Han sier det til enhver tid bør være 10 leger med ledig plass. I juni var det bare mellom fire og sju.

– I tillegg var det en del av fastlegene som ønsket å frigjøre kapasitet, dermed måtte noen av deres pasienter overføres til andre. Det ga konsekvenser for de få med ledige plasser.

Ny lege blir ledig i morgen

Rasmussen er ikke fornøyd men at det har tatt så lang tid å få dette på plass, men kommer med en gladmelding da AN ringer:

– Tirsdag signerte vi endelig avtalen om en helt ny fastlegehjemmel i Bodø. Og i løpet av få dager får vi en helt ny, blank og fin kolonne hos helsenorge.no– med 1200 plasser.

Det er Marcus Vold, som til nå har vært vikarlege hos det nyoppstartede Leger i Nord (tidligere legekontoret ved Nordland medisinske senter), på City Nord, som nå får fast stilling i kommunen.

– En ny legehjemmel vil erfaringsmessig føre til bevegelse i pasientlistene hos de andre legene også, sier han og avslutter:

– Jeg er veldig glad for at dette nå har løst seg. Det er viktig for Bodø kommune å kunne tilby fastlege til tilflyttere og studenter.

Nå skal det jobbes videre for å unngå at man havner i samme situasjon igjen.

-Viktig med godt utvalg

Et utvalg fastleger å velge mellom er viktig av flere årsaker.

– For eksempel er det ikke alltid personkjemien mellom pasient og lege stemmer. I tillegg bør det være en viss geografisk spredning slik at folk som flytter til et annet sted i kommunen, kan få seg en lege i nærheten, sier Stian Holmvik, fastlege og leder for Nordland legeforening.

Han har registrert at det har vært lite ledig kapasitet blant fastlegene i kommunen, men visste ikke at situasjonen var så prekær som den er akkurat nå. Likevel påpeker han viktigheten av å skynde seg sakte.

– Men jeg vet jo at det har vært jobbet lenge for å løse dette. Man må huske på at det koster mellom 800.000 og én million kroner per lege å drifte et legekontor. Derfor kan man ikke bare lyse ut massevis av hjemler. Da risikerer man at legene ikke får nok pasienter og sier opp avtalen.

32 i Salten

De 13 Salten-kommunene til sammen, har 32 fastleger med ledig kapasitet. 

Fauske kommune har to leger med til sammen 64 ledige plasser.

Saltdal har tre leger med 51 ledige plasser, samt en legehjemmel uten fast lege.

Beiarn har én, med 451 plasser.

Søk selv på din kommune her.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken