Gå til sidens hovedinnhold

Nordland legeforening inn i PCI-kampen: Frykter at pasienter vil dø under transporten

Artikkelen er over 4 år gammel

Nesten 600 akutte hjertepasienter fraktes fra Nordland til Tromsø hvert år, viser nye tall. Nordland legeforening krever at Helse Nord oppretter et såkalt PCI-senter i Bodø, skriver NRK Nordland.

Nordland legeforening krever at Bodø må få et eget hjertesenter, slik at pasientene kan slippe den lange transporten.

– Jeg har opplevd at pasienter har dødd om bord i flyet. Jeg har også opplevd at vi må drive gjenoppliving av pasienter i flyet. Noen har ved ankomst i Tromsø fått redusert hjertefunksjon på grunn av den lange tiden det har tatt, sier Benjamin Storm, anestesilege i Bodø og medlem i styret i Nordland legeforening til NRK.

LES MERKjemper for lik behandling til hjertepasienter

LES MERVi aksepterer ikke at mennesker dør fordi de bor i Nordland

Kampen om etablering av et senter for behandling av hjerteinfarkt i Bodø er i full gang. En rekke nordlandskommuner, samt fylkesråd, Salten regionråd og en rekke andre har allerede levert sine høringssvar til Helse Nord, som skal ta sin avgjørelse i styremøtet 22. februar.

Her kan du se oversikten over hvilke instanser som har avgitt svar.

Styret i Nordlandssykehuset vedtok 13. desember å be Helse Nord legge til rette for et slikt tilbud i Bodø. I tillegg har overordnet samarbeidsorgan ved sykehuset avgitt svar:

- Vi kan ikke akseptere at denne forskjellsbehandlingen skal videreføres for nye årskull i befolkningen, oppsummerer Steinar Pleym Pedersen, avdelingsleder for samhandling, i høringssvaret.

Men ikke alle er positive

LES MER: Kommuneoverleger sier nei

– Det er et poeng at vi kan spare transport, både for pasientene og oss. Vi regner både på økonomi og det faglige. Det er de to forholdene som bestemmer hva vi ender opp med, sier adm.dir. i Helse Nord, Lars Vorland i en kommentar til NRK.

Det har også dukket opp flere Facebook-sider der målet er å påvirke Helse Nord-styret til å si ja til PCI-senter i Bodø.

PCI-behandling ved Nordlandssykehuset har 1400 følgere.

Søndag ble en ny lansert: Alliansen for fullverdig hjertebehandling i Nordland. Et døgn etter opprettelse har gruppa over 400 følgere.

Kommentarer til denne saken