Helen har startet het yogatrend

Artikkelen er over 6 år gammel

SE VIDEO!

DEL

Når Helen Elisabeth Christensen ikke er på jobb langt inne i fjellet på? Reitan, finner du henne som oftest i et rom med 40 grader.

Helen er nemlig hjernen bak Yoga North på Bertnes i Bodø – det eneste yogasenteret i Nord-Norge som tilbyr treningsformen «hot yoga».

– Jeg synes det er kjemperart, for det er jo nettopp i Nord-Norge at dette burde hatt appell. Det er en grunn til at halve Nord-Norge reiser på charterferie i februar, mars og april. Så jeg tenker: Da kan vi heller bringe Syden inn i yogasalen, sier Christensen.

Oppdaget det i Afrika

Hun har drevet med yoga i en årrekke, men det var ikke før hun bodde i Afrika i tre måneder i 2010 at hun oppdaget hot yoga.

– Jeg bodde i byen Abéché, som regnes som en av verdens varmeste byer. Hver morgen gjorde jeg yoga utendørs. Da solen sto opp klokka fem, tok det bare minutter før temperaturen var oppe i 40 grader, sier Christensen, som raskt ble frelst av å trene i ekstrem hete.

– Utviklingen av yogaferdighetene mine var helt ubegripelige, sier Christensen.

Drømmelokalet

Vestlendingen har bodd i Bodø siden 2005, og begynte etter hvert som yogainstruktør på daværende Friskhuset. Men da de flyttet yogatilbudet til Bodø sentrum, fant Christensen at hun ville starte opp noe selv. Hun begynte å lete etter lokaler i Bertnes-området.

– Det var vanskelig å finne noe. Jeg fikk veldig mange nei.

Men plutselig kom et ja. Christensen fikk tilbud om å leie i et herskapelig hus i Gammelveien 2 på Bertnes. Hun begynte raskt med oppussing, og takker venner og naboer som hjalp til med å erstatte rosa vegger og lilla gulvtepper med moderne interiør og en steril fargepalett.

Den som hjalp til aller mest, var bestevenninnen Natalia Bourmistrova. I dag er hun både medeier og ansatt.

Først i Norge

Senteret tilbyr seks yogatimer. Tre av dem foregår 30 grader, ved hjelp av plater i taket som sender ut infrarøde stråler. Foreløpig er Yoga North de eneste i landet som bruker denne formen for oppvarming.

I løpet av våren kommer ytterligere én yogatime på programmet:?Temperaturen skal skrus opp til 40 grader.

Yogalæreren har allerede introdusert denne timen for noen av de faste kundene, deriblant Merete Brekke.?Hun er klar på at hot yoga har helsefordeler.

– Borte er stive skuldre, og jeg er blitt mye mer smidig og mye sterkere, sier Brekke.

Christensen er også klar på at yoga er bra for helsa.

– Dersom du gjør yoga regelmessig vil du få det bedre med deg selv. Hot yoga skiller seg ut fordi det blant annet gir meg skikkelig god søvn. Dette får meg til å sove som en unge! sier hun.

Ekspertene er splittet

Ifølge henne har flere kunder gitt tilbakemeldinger på at de har gått betydelig ned i vekt etter at de startet spesifikt med hot yoga.

– Og at varmen sannsynligvis har bidratt til at vondter og stivheter fortere slipper.

Noen eksperter har for øvrig tatt til orde for at den ekstreme svetten er totalt unødvendig – eller i ytterste konsekvens farlig for kroppen.

Sintef-forsker Mariann Sandsund har over flere år forsket på hvordan kroppen reagerer på ulike temperaturer. Ifølge henne har kroppen fire måter å nedkjøle seg på: Berøring av overflater med lavere temperatur, bevegelse av kjølig luft over kroppsoverflata, stråling og fordamping av svette.

– I et rom med 40 varmegrader er svetting det eneste alternativet. Under en økt med hot yoga vil kroppen jobbe febrilsk for å svette mest mulig, sier forskeren.

Fare for dehydrering

Sandsund har ikke forsket spesifikt på kroppens reaksjon på hot yoga, og vil derfor ikke si noe om akkurat dette er sunt eller usunt.

– Men jeg kan med en gang si at for stort tap av væske er farlig.?Du må passe på å ikke bli dehydrert når du driver med dette.

Hun har følgende råd til dem som driver med hot yoga:

– Drikk masse vann før, under og etter en slik økt. I tillegg vil jeg oppfordre alle til å lytte ekstra til kroppen. Jeg tror folk velger å gjøre dette på grunn av velværefølelsen etterpå, men dersom det blir for ubehagelig eller smertefullt underveis – gå ut av rommet, sier forskeren.

Ikke åndelig

Christensen har bare lovord å si om hot yoga, men vil samtidig understreke at det ikke hjelper mot absolutt alt.

– Vi kan ikke love at noen vil bli friske fra sykdom, eller at kundene får en åndelig åpenbaring. Dette har vi leger og menigheter til, sier hun.

Artikkeltags