Har sirklet inn Stormyra

Vi har vskapt attraktiviten for handelen her oppe. Tomtekjøpene har vært en strategisk manøver for å befeste vår posisjon på Stormyra, sier administrerende direktør Lars Arve Jakobsen i Coop Nordland. Bak ham ligger de tre eiendommene som i praksis slutter en sirkel rundt den store parkeringsplassen og veisystemet foran dagens City Nord.

Vi har vskapt attraktiviten for handelen her oppe. Tomtekjøpene har vært en strategisk manøver for å befeste vår posisjon på Stormyra, sier administrerende direktør Lars Arve Jakobsen i Coop Nordland. Bak ham ligger de tre eiendommene som i praksis slutter en sirkel rundt den store parkeringsplassen og veisystemet foran dagens City Nord. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

To strategiske eiendomskjøp markerer starten på en ny stor utbygging av City Nord.

DEL

– Vi fikk kontroll over området gjennom det første tomtekjøpet i vinter. Nå har vi også kjøpt Europrisbygget. Dermed er vi i en svært gunstig situasjon, sier administrerende direktør Lars Arve Jakobsen i Coop Nordland.

Fra taket på City Nord har han utsikt mot de tre sentrale eiendommene der det planlegges en utbygging av City Nord til 300–400 millioner kroner.

Jakobsen akter å gå fort fram. Dagens City Nord er allerede lønnsom for Coop Nordland. Flere kjeder og butikkonsepter banker på døren og vil inn. Da må City Nord utvides. Kanskje så mye som med halvparten av dagens areal. Det betyr 20.000 til 25.000 kvadratmeter for handel.

– La oss si 2015 eller 2016 om en åpning, anslår Jakobsen.

Porten inn.

Helt siden 90-tallet har Coop eid Verkstedveien 6B, der Friskhuset, som nå heter Stamina HOT, ble bygd opp.

Eiendommen er selve porten inn til den delen av Stormyra som ikke er utbygd som kjøpesenter, men i dag huser et mangfold av forretninger. Eneste unntak er Bodø Storsenter som åpnet i fjor høst.

For tre år siden forsøkte brødrene Amundsen et storstilt tomteoppkjøp på vegne av en fortsatt ukjent klient. Området de angrep strakte seg fra Kiwi-bygget og Shell Stormyra i ene enden og helt inn mot Verkstedveien 3B. Planene ble aldri realisert.

Jakobsen fulgte prosessen, vel vitende om at Verkstedveien 6B i praksis fungerer som en ny inngangsport til City Nord

Han forklarer det med at eiendommen ligger inn mot den etablerte infrastrukturen med veier og parkeringsplasser for City Nord. Det betyr at man i en ny utbyggingsfase slipper disse kostnadene. Samtidig ville man beskytte dette området mot at andre utnyttet det Coop allerede hadde betalt for.

Tidlig.

– Ja, dette kommer tidlig etter det store løftet med investeringer på 550 millioner kroner i utvidelsen av City Nord, men noen ganger går toget. Hvis ikke Coop slo til nå så ville det meldt seg andre kjøpere

Coop Nordland betalte Arve Østensen ca. 30 millioner kroner for Verkstedveien 6A som ligger bak Stamina HOT. Europris-bygget, Verkstedveien 4, er kjøpt fra Tor Finstad. Jakobsen sier at summen ennå er konfidensiell mellom partene.

Avisa Nordland har grunn til å tro at kjøpesummen ligger rundt 20 millioner kroner.

Verdifullt.

Eiendommenes verdi gjenspeiler at Stormyra reguleringsmessig er definert som avlastingssentrum for Bodø sentrum.

Coop Nordland brøytet i 2008 i praksis vei for den definisjonen i arbeidet med å bygge ut City Nord. Etter omfattende og kronglete forhandlinger med Fylkesmannen i Nordland fikk Stormyra unntak fra den nasjonale kjøpesenterstoppen, bestemmelser som begrenset utbygginger til 3.000 kvadratmeter og dertil parkering.

Nye konsepter.

– Vi har henvendelser fra alle typer aktører som ikke er i Bodø i dag, sier Jakobsen om hvem som er tiltenkt butikkareal i en ny utbygging. Møbler og sport står definitivt på listen. Jakobsen vil ikke gå nærmere inn på hvilke kjeder man er i dialog med.

Men City Nord mangler per i dag et stort møbel- og interiørhus. Når det gjelder sport er G-Max i ferd med å flytte inn i Bodø Storsenter. Den eneste store landsdekkende aktøren som da mangler er XXL.

– Kundeatferden er i endring og det vil påvirke hvordan vi bygger ut og hvem som skal inn der, sier Jakobsen.

Blant annet vil man ha mer opplevelsesbaserte butikker og konsepter. Tilbud som skiller seg ut ra dagens tradisjonelle kjøpesenter og som samtidig tilbyr varer og tjenester som kundene eksempelvis ikke finner i nettbutikker.

– Helse og velvære er utypisk på kjøpesenter i dag, men det er tilbud kundene må oppsøke fysisk, sier Jakobsen om litt av planene.

Ingen ny trussel. Coop-sjefen avviser også at en ny utbygging av City Nord vil være en forsterket trussel mot utviklingen av sentrum i Bodø.

– De store nye aktørene som vil komme hit, er uansett så plasskrevende at de ikke kan være i sentrum. Da er det bedre at de etablerer seg på Stormyra enn enda lenger utenfor bykjernen, mener han.

Artikkeltags