Gå til sidens hovedinnhold

Har mottatt trusler på mobilen

Artikkelen er over 17 år gammel

Lederen for barnevernet i Bodø, Torill Muller, har mottatt trusler på mobiltelefonen. For to år siden var de så alvorlig at hun anmeldte saken.

Nå er hun kommet på listen over verstingene i barnevernet, som et landsomfattende nettverk har lagt ut på sin hjemmeside. Dette nettverket har som mål at barnevernet skal legges ned.

– Jeg er kjent med at det finnes en slik liste, men visste ikke at jeg står der. For et halvt år siden fikk jeg en rekke trusler på mobiltelefonen. Hvem som står bak vet jeg ikke, men det kan kanskje være medlemmer fra denne foreningen, sier Muller.

Torill Muller er som leder av barnevernet i Bodø sterkt profilert i en rekke saker. Det er hun som fører sakene for barnevernet i fylkesnemnda og senere retten. For to år siden mottok hun så grove trusler på mobiltelefonen at hun valgte å anmelde saken. Hun ønsker ikke å gå nærmere inn på hva truslene den gangen, og for et halvt år siden, inneholdt.

200 personer.

Det var i går at NRK kunne fortelle om at over 200 barnevernsansatte, psykologer og advokater er lagt ut på Internett. Et nettverk henger ut de 200 som "verstinger", og har som mål at barnevernet skal legges ned.

– Jeg tror ikke denne organisasjonen skremmer barnevernet i Bodø fra å gjøre jobben sin, men i små kommuner hvor ansatte kan bli stående alene i tunge barnevernssaker, kan nok en slik svartelisting ha negativ innvirkning på arbeidet. Og det er synd, for barnevernets oppgave er beskytte ungene, sier Muller.

– Dere har tapt noen rettssaker i Bodø, tror du det er årsaken til at du har havnet på lista?

– Av 47 saker som var oppe i fylkesnemnda og senere rettsapparatet i Bodø i fjor, tapte barnevernet tre saker. Vi legger fram det vi mener er for ille for barna, så blir det opp til rettsvesenet å ta avgjørelsen. At det er jeg som legger fram disse sakene har nok sammenheng med at jeg står på lista.

– Hva synes du om det?

– I og med at jeg ikke har visst det før jeg fikk vite det av Avisa Nordland, har jeg ikke tenkt over det. Men om noen skulle havne der, er det greit at det er meg og ikke mine medarbeidere.

Skremmer.

Det landsomfattende nettverket som har lagt ut svartelistene skremmer barnevernet fra å gjøre jobben sin, mener forskere.

– Lista vil bli lengre, sier lederen av nettverket, Mona Lygre, til NRK.

Ifølge Lygre vil gruppa også svarteliste fosterforeldre. Lederen hevder aksjonsgruppa ikke tar loven i egne hender gjennom svartelistene. Hun forsvarer det gruppa gjør med at de som er svartelistet har gjort seg fortjent til det.

Forsker Elisabeth Bache-Hansen ved NOVA mener en slik framgangsmåte kan skremme ansatte i barnevernet fra å gjøre jobben sin.

– Hvis det blir sånn over tid at folk ikke tør å gå inn i saker man kanskje bør gå inn i, så er det jo skadelig for de barna dette gjelder, sier Bache-Hansen til NRK.