Han startet i kjelleren. Nå satser han én milliard.

Jubileumsår. For fjorten dager siden feiret Dips-sjef Tor Arne Viksjø 25-årsjubileet til Dips sammen ekspertbrukerne Liv Johansen og Anita Mathisen. Nå er IT-suksessen igjen klar til å investere stort. 
 Foto: Kirsti Kringstad

Jubileumsår. For fjorten dager siden feiret Dips-sjef Tor Arne Viksjø 25-årsjubileet til Dips sammen ekspertbrukerne Liv Johansen og Anita Mathisen. Nå er IT-suksessen igjen klar til å investere stort. Foto: Kirsti Kringstad

Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

I utgangspuntet skulle Tor Arne Viksjø bare samle poeng nok for å komme inn på medisinstudiet. Lege ble han ikke.

I stedet gav han legene ett nytt hjelpemiddel. Selskapet fikk navnet DIPS ASA og nå går det så det suser for Bodø-selskapet.

–Jeg ble oppmuntret til å studere medisin av min mor, så jeg tok jobb som portør og laboratorieassistent på sykehuset i Bodø for å samle poeng, sier Tor Arne Viksjø til Dagens Medisin.

Håpløse systemer

Han ble lenge på sykehuset, og i stedet for medisinstudiet bar det til Tromsø for å gjennomføre datastudier. Omsider kom han tilbake til Bodø, og ble sykehusets første datakonsulent.

– Dette var helt i starten av dataalderen og vi hadde noen håpløse systemer.

Det gjorde IT-gründeren noe med, og for 25 år sidne ble forløperen til Dips født i kjelleren på Nordlandssykehuset.

Vokser

Den gang visste Viksjø lite om at det var starten på et helseeventyr.

Viksjø startet prosjektet med et elektronisk journalsystem sammen med Trond Hjortdal. Duoen hadde ett mål: Å gjøre hverdagen til det norske helsepersonellet enklere.

Mye har skjedd siden den gang, og selskapet vokser som aldri før.

Flere ansatte må på plass og før 2016 vil selskapet ha investert en milliard kroner i e-helse.

– Når vi regner med de fire siste årene og tiden fram til 2016, vil vi ha investert rundt en milliard kroner i framtidens elektroniske pasientjournalsystemer, innleder økonomidirektør Bengt Olsen om Dips ASA sin investeringstakt.

Målet er at Dips i 2016 skal ha klar en helt ny versjon av dagens elektroniske pasientjournalsystem. Den nye versjonen er spesielt rettet inn mot å dekke legenes behov.

LES OGSÅ: - Jeg har sett journaler som viser at menn har født barn.

Nasjonal journal

Stikkordene ifølge produktsjef Eirill Pettersen Buvik er en mer strukturert journal som er enklere å føre og som gir lettere tilgang til viktig informasjon. Politiske visjoner om et nasjonalt journalsystem, trenger heller ikke være langt unna.

– Dips har med den siste kontrakten med Oslo universitetssykehus 86 prosent markedsandel i Norge. Det er fullt mulig at Dips journalsystem i framtiden kan integreres inn mot sykehjem og legekontor, redegjør hun.

50 nye minst

For å holde timeplanen fram mot 2016 må det ansette mange nye medarbeidere utover dagens 160.

– De siste årene har vi hatt en utflating i nyansettelser, men nå kommer det en ny bølge, sier økonomidirektør Olsen som anslår behovet til ca. 50 nye hoder inneværende år.

Plass har man nok av. Utbyggingen av Energihuset på Rønvikleira er i full gang blant annet fordi Dips trenger mer plass. I andre enden nærmer Dips seg 90.000 helseansatte som bruker Dips daglig.

Administrerende dirketør, Tor Arne Viksjø, mener det er mange fordeler med at DIPS har rotfeste i Bodø:

– Her er det stabil og bra arbeidskraft. Det har kanskje vært én av de aller største fordelene i dette firmaet, nemlig at vi har sluppet den store gjennomtrekken som mange IT bedrifter har slitt med i lange perioder, sier han til Dagens Medisin.

Les mer i Avisa Nordland, fredag.

Artikkeltags