Han har besøkt alle landene i verden. Men en av favorittene er i Nordland

For noen dager siden landet Gunnar Garfors (37) på Kapp Verde. Det var det siste landet på kloden han ennå ikke hadde besøk.?I 2008 bestemte han seg for å besøke alle verdens land, og nå i mai var altså målet nådd. Med til Kapp Verde for å feire var to brødre, ei søster og ni venner. ? Vi dykket og koste oss, forteller han.

For noen dager siden landet Gunnar Garfors (37) på Kapp Verde. Det var det siste landet på kloden han ennå ikke hadde besøk.?I 2008 bestemte han seg for å besøke alle verdens land, og nå i mai var altså målet nådd. Med til Kapp Verde for å feire var to brødre, ei søster og ni venner. ? Vi dykket og koste oss, forteller han. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Gunnar Garfors (37) har besøkt alle verdens land som den første nordmannen og den yngste i verden. Men en favoritt han alltid kommer tilbake til er Skjomen.

37-åringen fikk mye oppmerksomhet i mediene i forrige uke. Da landet han i Kapp Verde, og gjennomført dermed prosjektet med å besøke alle verdens 198 land, skriver Fremover.

Den første

Han er den første nordmannen som har besøkt alle land på kloden. Han er også den yngste i verden som har gjort det som et hobbyprosjekt.

Det ante han ikke da prosjektet startet for noen år siden.

Det hele startet i 2004. Da leste han og broren en artikkel om Kirgisistan. De fant frem atlas og leksikon for å lære mer. Tilfeldigvis fikk han og broren invitasjon til en konferanse i Kasakhstan et par dager etter. Guttene dro på tur, og da var det gjort. De bestemte seg for å besøke alle landene som ender på stand.

Da det var gjort var Gunnar klar for et nytt prosjekt.

Den som ler sist

I 2008 bestemte han seg for å besøke alle verdens land. Kompisene lo, men det ble Gunnar som kunne le sist.

– Da jeg hadde 42 land igjen å besøke, fant jeg ut av jeg måtte feire når jeg var i mål. Da var Kapp Verde det nærmeste landet. Derfor ble dette det siste, sier han og ler.

Med til Kapp Verde for å feire var ni av vennene og to brødre og en søster.

– Det var skikkelig feiring. Vi dykket og koste oss.Det var et bra valg som siste land.

Må prioritere

– Hvordan er det mulig å besøke så mange land på så kort tid?

– Det handler om å prioritere. Jeg har like mye ferie som alle andre, men har brukt mange helger. Jeg reiser mye i jobben, og får da dekt flybillettene. Da reiser jeg ofte sånn at jeg har helga før og helga etter på reiser. Da besøker jeg land i nærheten, og det har hjulpet meg til å besøke noen land, forteller han.

Han har ingen familie, hund eller bil. Gunnar har heller ikke bodd på luksushotell. Overnattingene har vært til dels sjabbye, med kakerlakker som selskap. For det er dyrt å reise.

Har bodd i seks land Gunnar har også forsøkt å besøke ett eller to land ekstra når han har vært på ferie. Besøkene i landene har variert fra en dag, til at han har bodd der.

– Jeg har bodd i seks land, så de kjenner jeg bedre enn de andre. Og selv om han ikke har sett alt i de fleste landene, har han fått et inntrykk. Han har fått oppleve mat og kultur og blitt kjent med folk.

Ikke ferdig med å reise

Selv om han nå har vært i alle verdens land, er Gunnar på langt nær ferdig med å reise. Mange steder vil han tilbake til.

– Jeg har så vidt begynt. Jeg er nettopp ferdig med «researchen», og nå kan jeg reise på ferie. Det er som et virus jeg ikke har lyst til å bli kvitt, sier han og ler.

For det er alltid noe nytt å se og oppleve, både i Narvik, Oslo og resten av verden.

– Familien min synes det er tøft nå, men de har jo sett lite til meg. De siste påskeferiene var jeg ikke hjemme i Naustdal. Men de seks søsknene mine og jeg skal nå ha en søskenhelg sammen, forteller han.

Skriver bok

Til daglig jobber han som leder for Norges Mobil-TV. På fritiden skriver han bok om reiseopplevelsene.

– Den blir ferdig i høst eller tidlig neste vår. Jeg har så mange sære og ville historier og fortelle. Jeg har truffet så mange spennende mennesker.

Selv har han blitt alvorlig matforgiftet en gang, ellers har han ikke vært alvorlig syk. Han har heller ikke opplevd å bli ranet eller kidnappet.

– Jeg har nok hatt nye flaks, og også lært å være smart. Jeg besøkte for eksempel ikke Kabul i Afghanistan. I det store og det hele er folk hyggelige, men det finnes unntak. Også i Norge. Et triks er bukser med glidelås i lommene, røper han.

Hytte i Skjomen

37-åringen er vokst opp i Naustdal, og sammen med Skjomen er det et av favorittstedene hans. Faren hans er fra Ankenes, og han har tilbrakt alle sommerferiene i Skjomen. Nå har han selv kjøpt tomt og bygd hytte i Skjomen, i den veiløse delen av fjorden.

– Oldefaren min bygde gården, som min onkel nå eier. Jeg har kjøpt nabotomta på Kjerringnes. Det er helt fantastisk der, sier han.

Finner roen I Skjomen stortrives han, og snart kommer han oppover på sommerferie igjen. Han er i Skjomen minst en gang i året.

– Det er noe spesielt med Vestlandet, Nord-Norge og Skjomen. Du har hav, fjord og isbre, og jeg liker villheta spesielt i Skjomen. ISkjomen finner jeg virkelig roen, og jeg kjenner alle fiskeplassene, sier han og ler.

Sjekk ut Gunnars side: www.garfors.com

Artikkeltags