Gå til sidens hovedinnhold

Han ble årets sykepleier

Artikkelen er over 9 år gammel

- Rart å bli hedret som følge av andres tragedie.

Børre Lekang har mer enn én gang lurt kompiser trill rundt på telefonen. Derfor var han skeptisk da sykepleierforbundet ringte og gratulerte ham med tittelen «Årets sykepleier».

– Jeg var helt sikker på at det var noen som prøvde å lure meg, og måtte få bekreftelse på både e-post og SMS før det faktisk gikk opp for meg, sier Lekang.

Torsdag ble han kåret til «Årets sykepleier i Nordland».

Prisen i form av kunst ble tildelt under en festmiddag for alle tillitsvalgte i Nordland.

– Han var nok en av de mest sjokkerte jeg har hatt gleden av å ringe opp, bekrefter fylkesleder Laila Wilhelmsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Pris for 22/7-innsats

Lekang får prisen blant annet for sin innsats for de pårørende og etterlatte etter 22. juli-terroren.

Han var tilgjengelig dag og natt det skjebnesvangre døgnet vi aldri glemmer.

Han reiste ned til Sundvollen hotell sammen med de pårørende dagen etter omfanget av terrorangrepet var et faktum.

Han har vært tilgjengelig i forkant av, under og etter rettssaken.

En innsats som beskrives som «formidabel» i juryens begrunnelse.

Glødende individualist

Kriteriene for å kunne tildeles prisen, er at personen har vært med på å utvikle og/ eller profilere sykepleiefaget på en god måte og at han eller hun har utmerket seg som inspirator for kolleger og sykepleierstudenter.

– Børre Lekang er med på å utvikle faget psykiatrisk sykepleier gjennom sin respektfulle opptreden overfor både pasienter og pårørende. Han er empatisk og ser hver enkelt med sine behov og særegenheter, sa Wilhelmsen under overrekkelsen av prisen og beskrev prisvinneren som en «glødende individualist».

– Kjennes rart

Selv synes hovedpersonen det kjennes litt rart å skulle motta en pris som et resultat av andres ulykke:

– Det er selvfølgelig en stor ære, men det kjennes samtidig litt rart å skulle bli hedret som følge av andres tragedie, sier han. Arbeidet med de pårørende og etterlatte, beskriver han som lærerikt:

– Det svært utfordrende følelsesmessig, men samtidig fantastisk å få lov til å tre støttende til for mennesker i dyp sorg.

Psykiatri på dagsorden

Lekang jobber til daglig som psykiatrisk sykepleier i oppfølgingstjenesten for psykisk helse og rus. I tillegg er han en del av kommunens kriseteam, som rykker ut ved store ulykker, familiekriser eller arbeidsulykker.

Han har også jobbet flere år ved sikkerhetsposten på NPS.

– Jeg håper prisen vil bidra til å skape litt blest rundt hva som skjer innen psykiatrien i regionen, avslutter den ydmyke prisvinneren.