HA-sjef fikk perm og dro på pub

Leif Ivar «Leifen» Kristiansen fikk perm og dro på byen. Det misliker påtalesjef Heidi Kløkstad ved Salten politidistrikt.

Leif Ivar «Leifen» Kristiansen fikk perm og dro på byen. Det misliker påtalesjef Heidi Kløkstad ved Salten politidistrikt. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Politiet misliker sterkt Hells Angels-"Leifens" helgeutskeielser på byen.

DEL

Politiet frykter for kontakt med lokale kriminelle i Bodø.

Politiet i Bodø mottok forrige helg flere henvendelser på at den antatte norgespresidenten i Hells Angels, Leif Ivar «Leifen» Kristiansen, ble observert flere steder i Bodø sentrum, sammen med andre iført HA-klær.

Kristiansen ble i mai 2011 dømt til fire år og ni måneders i Sør-Trøndelag tingrett for befatning med 9,9 kilo hasj. Han var også tiltalt for ran, fordi han skulle ha truet til seg flere hundre tusen kroner, samt tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, fordi han sammen med to av de andre tiltalte skulle ha dannet en organisert kriminell gruppe.

Men aktoratet frafalt dette tiltalepunktet.

– Salten politidistrikt er kjent med HA-sjefens permisjon fra fengselet, sier påtalesjef Heidi Kløkstad.

– Uheldig

– Vi oppfatter det som meget uheldig at det gis denne type permisjon og det oppleves som en motarbeidelse i det arbeidet Salten politidistrikt gjør mot det kriminelle 1%-miljøet, fortsetter Kløkstad.

Hun opplyser at politiet har nulltoleranse ovenfor det kriminelle 1%-miljøet. Politiet ønsker i den forbindelse å forebygge kontaktetablering med supportere og kommende medlemmer til alle 1%-klubbene.

– At en tung kriminell person som soner dommen sin kan få helgepermisjon og dra på pub og restaurant i Bodø, hvor det fremgår kontaktetablering med lokale kriminelle, er som sagt meget uheldig, sier Kløkstad som heller ikke kan se at dette er positivt for rehabiliteringen.

Ingen konkret mistanke

Hun understreker at politiet har forståelse for at fengslet gir permisjon til innsatte ved spesielle behov eller som et ledd i rehabilitering. Politiet har heller ikke opplysninger om at det skal ha blitt begått kriminelle handlinger under permisjonen sist helg.

Andre såkalte 1%-klubber som Gladiators og Outlaws har de siste årene markert seg i Bodø. Politiet er bekymret over at den antatte HA-presidenten i Norge kan vandre fritt i Bodø-gatene med sine sympatisører.

– I forhold til nyrekruttering er det veldig uheldig at han er her, mener Kløkstad.

- Grundige vurderinger

Fengselsleder Marte Helness i Bodø fengsel understreker at de gjør grundige vurderinger når noen søker permisjon.

Hun understreker at hun ikke kan kommentere denne aktuelle saken.

– Men på generelt grunnlag er det gitt rammer i straffegjennomføringsloven. Den sier at man kan gi permisjoner etter at en tredjedel av tiden er sonet. Men det skal gjøres ei konkret vurdering i samtlige tilfeller ut fra flere hensyn, sier hun.

– Vi gjør også grundige vurderinger av alle søknader om permisjon. Generelt kan jeg si at det er svært liten svikt på permisjoner. Skulle vi sikret oss 100 prosent mot svikt, ville svært få fått muligheten til utslusing, samt å få prøve seg i det frie samfunn som de en gang skal ut i, legger Helness til.

Ulike typer

Loven slår fast at permisjoner skal sees i forhold til ulike kriminalitetstyper, i tillegg til tidligere kriminalitet, eller om det er første gang personen soner. Permisjoner skal også sees på som en gradvis utslusing før løslatelse.

– Det er mange hensyn i loven som er oppstilt, sier hun. Marte Helness påpeker at de også innhenter informasjon i hvert enkelt tilfelle, og i noen tilfeller fra politiet.

– Det betyr ikke at politiets råd er avgjørende, men det kan legges vekt på, sier fengselslederen.

Artikkeltags