Gir blaffen i kjøpefri dag

Per Saupstad kjøpte julekort på Ark.

Per Saupstad kjøpte julekort på Ark. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Bodøværingene så ikke ut til å la seg prege av verdens kjøpefrie dag lørdag.

DEL

I Glasshuset gikk kredittkortene varme og varer skiftet eier i rekordhastighet. Julehandelen er definitivt i gang, og den siste lørdagen i november - verdens kjøpefrie dag - var intet unntak.

Alt som normalt

Betjeningen på Ark kunne fortelle om normal julehandelomsetning.

- Jeg har så vidt hørt om den markeringen, men vi har overhodet ikke merket noe til det. Her går alt som normalt, sier Stine Ottesen hos Ark.

Per Saupstad var en av butikkens mange kunder.

- Jeg kjøpte bare noen julekort, og jeg tror jeg kommer til å handle som normalt i dag. Det er uansett fint at Fremtiden i våre hender setter søkelyset på handelen, selv om jeg ikke tror så mange kutter dagens innkjøp.

Bort fra kjøpejaget

Fremtiden i våre henders bodøavdeling hadde lørdag tatt oppstilling i Glasshuset.

Det ble gitt informasjon, samtidig som de to kvinnene delte ut grønne gavekort, der man kunne krysse av for alt fra massasje, til rydding, plenklipp og andre gratis og billige presanger.

- Det er et poeng at årets julegaver skal være noe som samler mennesker og der vi kommer i kontakt med hverandre. Vi må bort fra det evige kjøpejaget, sier Eva Braseth.

Hun er klar over at ikke så mange lar seg stoppe av dagens "aksjon".

- Nei, de fleste handler nok som normalt, men jeg håper vi får satt fokus og at folk blir mer bevisste på sitt eget forbruk.

Selv har hun heller ikke helt unngått å bruke penger i dag.

- Nei, jeg måtte kjøpe litt kitt til å henge opp plakatene med, sier en lattermild aksjonsleder.

12. gang

Det er tolvte gang Kjøpefri dag arrangeres her i landet.

I fjor ble dagen markert med blant annet en kredittkortmakulerer for shoppingtrette forbipasserende. I år er organisasjonen ekstra spent på hvor mange som blir med på markeringene, siden nettstedet Facebook for første gang er tatt i bruk.

Målet er å sette fokus på overforbruket og shoppingmentaliteten i den rike del av verden, og fokuserer på negative følger for miljø, livskvalitet og rettferdig fordeling.

Artikkeltags