Gå til sidens hovedinnhold

Går i krigen for Reitan

Artikkelen er over 17 år gammel

Nordland Høyre tar ladegrep og går i skyttergravene for å forsvare Reitan til siste mann.

– Jeg er meget forbannet over at det nok en gang sås tvil om Reitans framtid. Det er ingenting, absolutt ingenting som har endret seg i forhold til Stortingets vedtak, sier lederen i Nordland Høyre, Oddleif Olavsen.

Det var torsdag at Avisa Nordland kunne avsløre at sterke krefter i forsvarsledelsen jobber med å knuse Landsdelskommando Nord-Norge (LDKN) på Reitan én gang for alle.

Blant annet prøver man nå å fjerne de nasjonale luftoperasjonsoppgavene. Det endelige målet er få NATOs luftoperasjonssentral (CAOC 3) til Stavanger.

Totalt uaktuelt.

Oddleif Olavsen slår fast at en svekkelse av LDKN er totalt uaktuelt.

– Det spiller ingen rolle om Høyre sitter i regjeringen. Her skal det ikke herske tvil om hva vi i nord mener, sier Olavsen.

Som samtidig understreker på det sterkeste at det i dag ikke er kommet et eneste politisk signal om at Reitan skal vingeklippes.

– Hvis det er noen i Forsvaret som vet hva som foregår, synes jeg det er på høy tid at de står fram og forteller hele historien, sier Olavsen.

Også Høyres stortingsrepresentant Ivar Kristiansen er kraftig opprørt over det som er kommet fram i Avisa Nordland:

– Hvis det er slik at høyerestående offiserer i det hemmelige jobber med planer om å fjerne LDKN, bør det snarest begynne å lese stilling-ledig annonsene i Aftenposten, er Kristiansens utvetydige dom.

Høyres ordførerkandidat i Bodø, Odd Emil Ingebrigtsen, er like klar:

– Vi kommer til å presse på både Storting og regjering for å få en snarlig avklaring på denne saken, sier Ingebrigtsen.

Ingen avklaring.

Det var rett før jul i fjor at Stortinget vedtok at Reitan skulle få ansvar for krisehåndtering og overvåking i nordområdene.

Men siden dette er en oppgave som hører hjemme i flere departementer, har saken foreløpig ikke fått noen avklaring.

– I praksis er det bare denne krisestyringsfunksjonen som kan berge LDKN, sier meget sentrale kilder Avisa Nordland har snakket med.

Dette er kilder som forteller om en rå og benhard maktkamp i kulissene.

– Med så harde nedskjæringer som Forsvaret må gjennomføre er det rett og slett ikke nok folk til å bemanne tre kommandoer i Stavanger, Trondheim og Bodø, sier kildene.

Etter det Avisa Nordland erfarer er det også en svært anspent situasjon på Landsdelskommando Sør-Norge i Trondheim.

– Vi har problemer med å berettige våre egen eksistens, sier de som jobber på innsiden av LDKS.