Gå til sidens hovedinnhold

Går du deg bort her, sliter du...

Artikkelen er over 7 år gammel

Skandinavias lengste grotte ble lengre.

Nordens lengste grotte, Tjoarvekrajgge har vokst 600 meter i 2013. Grotteentusastene jubler for den dype grotta.

Det er et nitid arbeid som ligger bak registreringsarbeidet. Grotta i Bonådalen i Sørfold i Nordland er spekket med ganger og korridorer. Nå har kartleggerne målt grotta til 25 kilometer lang. Det gjør at den øker forspranget til neste på lista. Grotteentusiast Torstein Finnesand har en tiårsperiode i Bodø bak seg. Det var da han fikk interessen for den underjordiske hobbyen i Norges tetteste grotteområde, Salten.

Syke Satan

– Grotta har et edderkoppnett av ganger og korridorer. Noen mer tilgjengelig enn andre. Selve grotta har fått et samisk navn, men mange av stedene inne i grotta bærer preg av hjem som har gitt navn til stedene, sier Finnesand som i dag bor i Oslo. Curls plass, Tjuvsprekka, Rævskøra og Syke Satan er steder inne i de 25 kilometer lange grottegangene. At svenskene har vært delaktige i oppdagelsen av Norges og Nordens lengste grotte forteller navn som Ostskivan, Skrevgången og Blocksalen mye om.

Allsidig

– Inne i grotta er det et sted som heter «Den forbøyde kropps rør». Det sier litt om hvordan det er å forsere denne grotta, sier Roy Solbakk, ivrig lokal grotteentusiast.

– Tjoarvekrajgge er en meget allsidig og variert grotte som grever sin kvinne og mann, sier Solbakk.

– Også polske grottene har deltatt i registreringsarbeidet, forteller Torstein Finnesand om grotta i Sørfold som ble oppdaget av svenskene Torbjørn Doj og Johannes Lundberg så sent som i 1993.

299 loops

– Grotta ble først registrert 2,2 kilometer lang. Dette har økt med jevne mellomrom og jeg blir ikke forbauset om grotta blir enda lengre, sier Torstein Finnesand.

Tjorve, som grotta heter på folkemunne, har totalt 299 registrerte loops eller sløyfer. Det tar dagevis å bevege seg gjennom alt grotta har å by på.

Eldorado

Det at vi bare må et par mil lenger sør for å finne Norges nest lengste grotte (Okshola) sier litt om den enorme grottekonsentrasjonen som ligger i Salten og Rana.

– Faktisk er de fire lengste grottene i Norge i Salten, sier Finnesand som beskriver regionen som et eldorado for grottene fra hele verden.

Norges lengste grotter

1. Tjoarvekrajgge, Sørfold (25.051)

2. Okshola-Kristihola, Fauske (9.500)

3. Greftkjelen, Gildeskål (6.817)

4. Greftsprekka, Gildeskål (4.784)

5. Grønligrotta, Rana (4.100)

6. Markusgrotta, Storfjord i Troms (3.714)

7. Setergrotta, Rana (3.400)

8. Edvardheim-Brattli/Rolling Stones cave, Rana (3.130)

9. Jordbrugrotta, Rana (3.000)

10. Larshølet, Rana (2.900)

Kommentarer til denne saken