Onsdag kveld fulgte AN gamblerne på avstand. Rett før klokken 19.00 ankom rundt ti personer næringsbygget på Skeid. I første etasje ligger Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige.

I andre etasje har en eller flere leid lokaler som de blant annet bruker til å arrangere pokerturneringer. I rundt en måned har han arrangert turneringer fra bygget.

Husleien finansierer han ved, ifølge flere kilder, å ta en avgift fra hver pott det spilles om. Spillene annonseres gjennom sosiale media og tekstmeldinger.

Telte penger

Rundt klokken 19.30 kommer hovedmannen ut av bygget og tar seg en røyk. Opp fra lommen tar han en bunke sedler og teller dem.

Denne kvelden vet AN at spillerne har betalt 400 kroner hver for å delta. Tilbake sitter en vinner. Men tapere kan kjøpe seg inn igjen. Men de fleste velger trolig å starte egne spill, eller såkalte cashlag.

Flere kilder

AN har vært i kontakt med flere uavhengige kilder i pokermiljøet i Bodø. Noen forteller at de har vært borti potter på over 30.000 kroner. Andre sier 10.000 kroner.

I tillegg skal arrangørene ha solgt alkohol under turneringene. Alkohol de har kjøpt på dagligvarebutikker og solgt under turneringene.

Siden de startet opp for rundt en måned siden, har de arrangert turneringer opptil tre ganger i uka og ellers i uka rene cashlag.

Kilder hevder at 40 – 45 personer på det meste har deltatt.

- Noen ganger har det blitt spilt poker her fra seks-sju tiden på kvelden og helt til sju tiden på morgenen, sier en kilde.

Nekter

Mannen i 30 årene nekter for at det har blitt spilt om penger mens han var til stede.

– Det er ulovlig, slår også han fast.

Han hevder at dette dreier seg om en gutteklubb hvor de skal spille poker om sponsete premier, spille tv-spill og se fotballkamper på tv. De skal totalt være fire personer som står bak det han kaller en ren kortklubb.

– Vi spiller ikke om penger, og vi spiller alle typer kortspill sier han.

– Har det noen gang blitt spilt om penger?

– Nei.

- Ikke penger

– Flere kilder AN har snakket med sier det er blitt spilt om store pengepotter?

– Det er bullshit. Det har aldri vært ei krone på bordet mens jeg har vært der. Vi spiller om sponsete premier. Akkurat slik det ble gjort på utesteder. Der fikk de blant annet sponsete gavekort.

– Hvorfor tror du kildene hevder at det spilles om penger?

– Jeg har ikke vært der 24 timer i døgnet. Jeg har jobbet 12 timer hver dag for å få ting i system. Dersom det har skjedd, så er det ikke lov. Men det har altså ikke vært ei krone på bordet mens jeg har vært der.

Spritforbud

– De hevder at dere selger alkohol på stedet?

– Vi har totalt spritforbud. Men vi har brus og Tuborg der. Det foregår på den måten at folk selv legger pengene i ei kasse. I starten var det veldig mye svinn, derfor tar vi nå 30 kroner for ølene.

Mannen forklarer at han leide lokalene i forbindelse med et selskap han er i ferd med å starte opp. Han medgir at de tar en avgift fra det han kaller klubbens medlemmer. Pengene går til å dekke husleia. Dersom det blir penger til overs, går de til innkjøp av nytt utstyr til klubben.

Må godkjennes

Han understreker at de selv velger ut hvem som får bli medlemmer. Det skjer gjennom et nettsted for poker.

– I tillegg har vi ei hemmelig gruppe på Facebook, sier han.

Mannen i 30 årene påpeker at medlemmer kan ta ukjente personer med seg, men at disse til sjuende og sist må godkjennes av ham.

Ulovlig

Jourhavende Trond Lakselvhaug ved Salten politidistrikt slår fast at poker om penger er ulovlig. Det gjelder også all slags pengespill som ikke er unntatt loven, som for eksempel tipping.

- Dette reguleres av loven om pengespill. Strafferammen er bøter og fengsel inntil tre måneder, sier Lakselvhaug.

På Skeid tar også arrangøren en del av utbyttet.

- Dersom dette stemmer, kan det også dreie seg om heleri. Ethvert utbytte av ei straffbar handling er heleri, sier han.

Ukjent

I tillegg har ikke stedet skjenkebevilling. Derfor kan de også ha brutt loven på dette punktet.

Ordenssjef Bent-Are Eilertsen ved politidistriktet sier at de ikke kjenner til at det foregår ulovlig pokerspill på Skeid.

- Dersom det framkommer at det finnes slike ulovlige klubber, må vi foreta kontroll av dem, sier han.

Bygget eies av Fagernes1 Eiendom. Øystein Jørgensen i selskapet vil ikke kommentere saken.