Full strømkrise for Røst og Værøy

Ordførerne Arnfinn Ellingsen (Røst) og Harald Adolfsen (Værøy) er svært bekymret for strømsituasjonen i de to kommunene.

Ordførerne Arnfinn Ellingsen (Røst) og Harald Adolfsen (Værøy) er svært bekymret for strømsituasjonen i de to kommunene. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Lofotkraft kan ikke levere mer strøm til Værøy og Røst enn hva tilfellet er i dag. Det betyr full stopp i både nybygg og eventuelle utvidelser av virksomhet.

DEL

- Dette bare viser hvor alvorlig situasjonen er, noe vi har forsøkt å påpeke ovenfor sentrale politikere i lang tid, sier Røst-ordfører Arnfinn Ellingsen.

Om halvannen uke drar han i spissen for en delegasjon til Oslo for å møte departementet, i håp om å overbevise både minister og regjering om hvilke problemer de to øysamfunnene står ovenfor i årene som kommet.

100 millioner

- Beskjeden fra Lofotkraft om selskapet ikke har mer tilgjengelig effekt til nye kunder eller nye virksomheter før strømtilførselen til oss er utvidet med ny kabel, betyr selvfølgelig krise. Faktisk kan det i verste fall bety at dersom en av våre innbyggere ønsker å bygge ny garasje - med innlagt strøm, så må vedkommende i verste fall betale kostnadene for den nye kabelen. Det betyr minst en utgift på 100 millioner kroner, for å sette det på spissen, sier Ellingsen.

Han har også et håp om at Værøy og Røst skal klare å overbevise sentrale politikere om at noe bør gjøres allerede i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett før sommerferien.

- Men det lykkes vi neppe med. Likevel er vi nødt til å oppnå forståelse på sentralt hold for hvor stort dette problemet faktisk er, og håpe at vi får en løsning slik Træna nylig fikk, sier Ellingsen.

Kritisk

Også administrerende direktør Arnt M. Winther i Lofotkraft poengterer kraftig hvor ille situasjonen er i ferd med å bli for Værøy og Røst.

@Brødtekst m/innr:- At vi ikke lenger har mer tilgjengelig effekt til Værøy og Røst betyr at ingen kunder - verken husholdninger, fritid eller næring kan forvente å kunne koble seg på vårt nett uten at det betales anleggsbidrag til legging av ny kabel mellom Lofoten fastland og Værøy. Dette vil stoppe all utvikling på de to øyene, og situasjonen er nå kritisk. Vi mener at samfunnet må bidra til en løsning tilsvarende den som er på plass for Træna, sier Arnt M. Winther.

Artikkeltags