Presten på Nordlandssykehuset startet i fjor på prosjektet om å gå Norge på langs . Planen var å bruke to år fra Nordkapp til Lindesnes.

Men beinhinnebetennelse forhindret den turglade bodømannen å komme lengre enn til Umbukta.

- Smertefullt

Derfor starter han på ny giv mandag i Umbukta. Målet er Røros. De første ukene blir å gå i et av de tetteste bjørneområdene i Skandinavia. Schjem har ikke med seg våpen.

- Når du går i et sånt område så tenker du jo på det, særlig i områdene ved Norli og Lierne. Men det skal jo godt gjøres at det går galt, sier Schjem.

Han frykter langt mer at beinhinnbetennelsen skal slå ham ut, selv om han på de siste kort-turene ikke har merket noe til det. I fjor i indre Troms måtte han nesten bryte.

- Det er smertefullt og ubehagelig. Man greier nesten ikke gå, sier Schjem.

Rutinepreget

Med 25 kilo oppakning skal han i snitt gå to mil per dag. Etappene er på syv-åtte timer effektiv gange. Fra Umbukta skal han gå til Kroken på ei snau uke. Deretter blir det Børgefjell og ned til Rørvik på fem-seks dager.

Om én måned håper han å være på Røros.

- Går det greit, og jeg ikke får trøbbel med føttene, er det ikke noe annet som stopper meg, sier Schjem.

Selv ikke kona og yngste sønn på 13 år kan forhindre presten i å gå den lange marsjen fra nord til sør. I fjor var det med et stykke. Akkurat det å gå alene er ei utfordring i seg selv.

- Det blir så rutinepreget, det er ikke bare kos, sier Schjem som opplevde en knalltøff start helt i nord i mai i fjor:

- Det mentalt tøffeste var oppstarten med vinteren midt i trynet, forklarer han og viser til at brøytebilene gikk for fullt da han startet i Finnmark.

- Terapi

Men det å komme seg fra en hverdag som ofte består i å håndtere tragiske hendelser, betyr mye.

- Det er ren terapi. Jeg har bestandig gått turer, men aldri så lange. Det er bare å nyte opplevelsen for det er fantastisk mye flott å se, sier sykehuspresten.

Takket være sponsorer har han mulighet til å gjennomføre stuntet. Kun en ryggsekk har han stått for selv. Også provianten, som går i knekkebrød, havregryn og nøtter, er sponset.

Sponsorene må henge med til neste år også. For Rolf Scjem fikk ikke mulighet å ta permisjon fra sykehuset, slik han hadde tenkt i høst. Dermed blir det å fortsette fra Røros neste år.

- Hva gleder du deg mest til denne etappen?

- Først og fremst naturopplevelsen, men også sommerfuglene i magen og at sekken blir lettere og lettere for hver dag, smiler en turklar Rolf Schjem.

Turen fra Nordkapp til Lindesnes kan du følge på nettet her.