– Frp gir milliardtap i nord

Frp-koden. Magnus E. Marsdal som skrev "Frp-koden" har fått utredet virkningene av Frps distriktspolitikk.

Frp-koden. Magnus E. Marsdal som skrev "Frp-koden" har fått utredet virkningene av Frps distriktspolitikk. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Bodø alene vil tape 42 millioner kroner i året. Si din mening.

DEL

HER FINNER DU ALT VALGSTOFFET.

Frps distriktspolitikk vil føre til milliardtap for Nord-Norge, mener forfatteren av "Frp-koden" Magnus Marsdal.

Si din mening i vår valg-debatt.

Marsdal sier han under arbeidet med boka så nærmere på Frps distriktspolitikk. Spesielt deres ønske om å fjerne hele Nord-Norge-tilskuddet og det regionaltilskuddet som går til små kommuner. Han fikk Kommunenes Sentralforbund (KS) til å regne ut hvor mye disse to kuttene vil koste hver enkelt kommune. Tallene er oppsiktsvekkende, sier Marsdal.

– Frps politikk vil føre til dramatiske nedskjæringer i overføringene til Nord-Norge. Totalt vil kuttene komme på 1,38 milliarder kroner, og de tallene bør fram før valgdagen.

Røst rammet verst. KS sine tall viser at Tromsø vil tape 142 millioner kroner hvert år i overføringer, Alta 109 millioner og Bodø 43 millioner. Men effektene blir antakelig største i de små kommunene. Fordelt på antall innbyggere er det nemlig Utsira som kommer klart dårligst ut. Kommunen vil få 23.000 kroner mindre i overføringer pr. innbygger. I Salten/Lofoten havner Røst og Værøy verst ut med tapte overføringer på henholdsvis 9.600 og 7.800 kroner pr. innbygger.

Tuberkulose. Frp har et poeng i at de andre partiene ikke har en god nok distriktspolitikk, sier Marsdal. Men det er ikke noe holdbart argument for denne omleggingen, mener han.

– Hvis du sliter med influensa, ønsker du deg ikke tuberkulose av den grunn.

Når Frp likevel gjør det godt på meningsmålinger i distriktene, og ikke minst i nord, tror Marsdal det skyldes at andre deler av Frps politikk har fått mest oppmerksomhet. Frp vinner distriktsstemmer på symbolsaker som skuterløyper, ulvejakt og bensinpris, sier han. Men når det kommer de viktigste overføringene, er Frp Norges mest distriktsfiendtlige parti

– Det er kanskje litt korttenkt å gi vekk det økonomiske grunnlaget for hjemkommunen sin i bytte mot billigere sprit og bensin. Nå er det på tide at Frps lokale toppkandidater i nord forklare hvilke lokale velferdsgoder de har tenkt å fjerne for å gjennomføre disse millionkuttene.

Artikkeltags