– Tran og gode gener er litt av forklaringen, sier Bodøs sprekeste postbud.

– I februar i år passerte jeg 20 år uten sykefravær. Nå er det kanskje ikke hver dag i løpet av disse tjue årene jeg har vært helt frisk, men jeg har aldri vurdert å la være å gå på jobb, forteller en av Postens yndlingspostbud, bodøværingen Helge Asbjørnsen.

Egentlig har Asbjørnsen liten tid til å gi intervjuer, opptatt som han er med å få posten ut til ventende kunder. Men et lite avbrekk bevilger han seg, for å fortelle hemmeligheten bak de tjue årene uten fravær.

– Gode gener kanskje, ingen røyk og måtehold med alkohol - kombinert med tran hver dag og turer i skog og mark, kommer det beskjedent fra Postens friskeste arbeidstaker.

Flere topper

I overkant beskjedent er det nok også, for Asbjørnsens turer i skog og mark skjer ikke akkurat i rusletempo. Han har vært på de aller fleste toppene i Bodøs nærområde. Han har også klokket tiden han har brukt til toppen på noen av dem. Skautuva er gjort unna på 42 minutter, med utgangspunkt hestesenteret ved Soløyvatnet. Til toppen av Per Karlsa-tinden brukte han 48 minutter og 20 sekunder, og i en alder av 41 år brukte han 33 minutter og 46 sekunder på å gjøre unna 10.000 meter på bane.

– Personlig rekord på 3.000 meter stammer også fra 17 år tilbake. Da ble jeg klokket inn på 9 minutter og 24 sekunder, sier Asbjørnsen, fortsatt like beskjedent.

Treningsiveren ble for alvor vekket da han som 21-åring flyttet til Oslo, og begynte sin karriere i Posten. Oppvokst i Laukvik i Steigen ble det litt lite natur i hovedstaden, og dette måtte på en eller annen måte kompenseres. Det skjedde gjennom bedriftsidrettslaget, og dermed var han i gang.

– Nå skjer treningen delvis gjennom jobben som postbud – det blir jo noen ganger inn og ut av bilen i løpet av en arbeidsdag – kombinert med daglige løpeturer. Og det er nok takket være all treningen jeg først og fremst har holdt meg frisk. Sist jeg var syk var det på grunn av smerter i brystet. Etter å ha vært borte fra jobb i tre dager fant jeg ut at jeg måtte ta bedre vare på kroppen min. Nå ser jeg bare fram til å bli pensjonist som 62-åring om knappe fire år, smiler Asbjørnsen lurt.

Bare korte turer

For han innrømmer at han gjerne skulle hatt litt bedre tid til å dyrke sin store hobby, nemlig turer i fjellet.

– Slik det er nå blir det bare korte turer på ettermiddagstid og i helgene. Når jeg blir pensjonist kan turene bli lengre, både sommer og vinter. Det gleder jeg meg virkelig til, avslutter Helge Asbjørnsen, klar for ny runde blant postkundene på Mørkved og Hunstad.

Og med avgang som AFP-pensjonist vil han ikke oppleve å passere 25 år uten sykefravær. Men det er en rekord han gjerne overlater til andre i Posten.