Fredrik Christian Raade (22) droppet utdanning for å selge forsikringer, avskyr komfortsonen og blir inspirert av Røkke og artisten Vinni. Nå kan han vinne lederpris.

Bodøværingen droppet skolen, skulle bli ambulansesjåfør, men plutselig tok livet en annen retning da han fikk tilbud fra IF forsikring.

- Jeg visste ikke hva forsikring var en gang, det var noe jeg ikke hadde et forhold til, sier Raade til nettstedet Bodonu.no

Men han steg raskt i gradene - fra forsikringsrådgiver til seniorrådgiver og nå assisterende salgssjef og partner.

Lærer av Røkke og Stordalen - og Vinni

I fjor tok Raade en ny sjanse. Han tok med seg samboer og hund, flyttet til Tromsø og startet opp Nordafor AS sammen med kolleger. Filosofien er at man må komme seg ut av komfortsonen.

- Artisten Vinni har et ordtak jeg liker. «Livet begynner der komfortsonen slutter». Se på Røkke, Vollvik og Stordalen, de har kommet seg dit de er ved å tørre å feile. For meg handler det om at man våger å tenke nytt, sier han.

Nordafor AS selger forsikringer for IF. Siden september i fjor har selskapet rukket å ansette ti personer samt oppnå en omsetning på vel 3,6 millioner kroner. Alle jobber på provisjon.

- Det er vanskelig å lykkes og vanskelig å få folk når man jobber på ren provisjon, men vi har lyktes godt i konkuransen hittil. Vi er veldig stolte av det vi har fått til på kort tid, sier han til nord24.no.

Selv har han solgt forsikringer for 16 millioner kroner siden han startet som 18-åring.

Kan vinne lederpris

Nå er han en av 20 som kan vinne «Helt sjef» - en pris som deles ut til en av de mest lovende og inspirerende lederne i landet. Fagjuryen hadde 400 kandidater å velge mellom.

- Det er en ære for meg dette. Jeg sier ikke at man skal slutte på skolen, men jeg vil vise for andre unge at det er mulig å komme langt, selv uten utdannelse.

Suksessformelen er å gi 110 prosent - hele tiden og håpe at det smitter over på kolleger og ansatte.

Folket avgjør hvem som havner i finalen. En fagjury, bestående av Leif Frode Onarheim, Alf Inge Stiansen, Birgit Skarstein, Simen Staalnacke og Christina Nergård, skal velge ut en vinner blant de ti kandidatene som får flest stemmer.

- Byen i mitt hjerte

Det lille han har fått av fritid siden han flyttet til Tromsø bruker han på fotball med favorittlagene Bodø/Glimt og Liverpool samt daglige turer med hunden.

Og selv om han har en dialekt som ikke høres nordnorsk ut, så insisterer han på at Bodø er byen fremfor noen.

- Bødø er byen i mitt hjerte. Faren min er fra Bodø, jeg er fra Bodø, men familien har flyttet rundt og dialakten ble formet mens vi en periode bodde i Lillestrøm.

Salangen-nyheter også nominert

Raade er ikke den eneste fra nord som er nominert til samme lederpris.

Nettstedet Salangen-Nyheter har fått nasjonal oppmerksmhet for sine ultralokale nyheter.

Jon Henrik Larsen (29) fra Salangen er autist, men jobber døgnet rundt for Salangen-Nyheter sammen med syv andre.

Larsen er håndplukket av juryen til å være en av 20 unge som kjemper om seieren.

– Jon Henrik er et flott eksempel på arbeidsom ungdom med sterke lederevner. De som ønsker at vinneren av Helt sjef skal være fra Salangen må gi sin stemme til Jon Henrik, sier Leif Frode Onarheim, tidligere NHO-president og juryformann i Helt Sjef.

Det er ungdomsmagasinet Spirit, McDonald’s og fag- og interesseorganisasjonen Lederne som står bak Helt sjef. Vinneren kåres i Oslo i juni, der arbeids- og sosialminister Robert Eriksson også deltar.

På en kampanjeside på Facebook kan man stemme på de ulike kandidatene.