Satte kartet på hodet: "Vi må være realistiske"

Forsvarsmininster Ine Eriksen Søreide på Agenda Nord-Norge.

Forsvarsmininster Ine Eriksen Søreide på Agenda Nord-Norge. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide mener den russiske militære aggresjonen i øst må tas på alvor.

I sitt foredrag under Agenda Nord-Norge pekte hun på at Norge og Russland har felles interesse av stabilitet i nord.

- Likevel er jeg opptatt av at vi som politikere må være realistiske, sa Søreide og viste til Russlands opptreden i Georgia i 2008 og Ukraina i 2014.

- Vi vet av Russland har vilje til å bruke militærmakt for å sikre interessene sine, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Snudd på hodet

Bak seg hadde Søreide et bilde av et kart av Nordområdene - snudd på hodet.

- Norgeskartet sett ovenfra viser tydelig hvor viktig nordområdene er for norsk sikkerhetspolitikk, sa Ine Eriksen Søreide.

Og ga mange eksempler på sikkerhetsaktiviteten i nord mens det var 400 fartøyer i nærheten av norske farvann mens du sov natt til mandag:

- Kampfly og redningshelkopter med 15 minutters beredskap Bodø

- På Forsvarets Operative Hovedkvarter på Reitan var folk på vakt.

- Fra Sørreisa ble luftrommet overvåket.

- Forsvaret hadde grensevakter på vakt i Russland.

- På Andøya sto Orion-fly i beredskap.

Misunner samarbeidet

Søreide sa at Norge og Russland har lange tradisjoner for samarbeid i nord.

- Vår og Nato har et ønske om å se Russland som en partner. Dette har kanskje medført at vi ikke tydelig nok har sett signalene, sa Ine Eriksen Søreide, men understreket samtidig at hun i øyeblikket ikke ser på Russland som noen militær trussel for Norge.

- Vi har samarbeid der det er mulig, der det er interessefellesskap, sa Eriksen og trakk fram grensevakt, kystvakt og søk- og redningstjeneste som eksempler.

- For mange av mine kolleger er samarbeidet med Russland oppsiktsvekkende: Vi opprettholder vår åpne linje mellom Foversvarets Operative Hovedkvarter og Nordflåten i Ruissland. Men det er noe vi gjør for å unngå misforståelser, sa Eriksen og la til at noen av hennes kolleger i Nato misunner henne.

Hun understreket igjen at den nye situasjonen i forholdet til Russland må tas på alvor. Hun sa at vi ikke kan late som om den russiske militære aggresjonen lenger øst ikke finner sted.

- Men vi må kombinere en utvetydig grensesetting med strategisk tålmodighet.

- Kartet slutter i Stavanger

Ine Eriksen Søreide trakk fram samarbeidet i Nato. Det Kollektive forsvaret skal ha en avskrekkende evne samtidig som det gir mulighet til å operere sammen dersom noe skulle skje.

- Ikke bare skal vi øve i nord, men vi skal også øve kollektivt forsvar, sa Ine Eriksen Søreide.

Siden 1949 har Norge visst at vi er avhengige av allilert støtte og hjelp hvis noe skulle skje.

- Det kommer ikke av seg selv, sa hun:

- Det er uhyre viktig å skape forståelse for våre allierte og å forklare hvordan verden ser ut fra nord. Det er ingen hemmelighet at mange av verdenskartene der ute slutter i Stavanger, sa Ine Eriksen Søreide.

Flyktninger

En ekstra dimensjon i nord er den økende strømmen av flyktninger.

- På grenseovergangen ved Storskog kom det 800 over grensa i forrige uke. Det gir en ny utfordring som setter oss på prøve. Det er den største flyktningkrisen siden 2. verdenskrig, sa forsvarsministeren.

- Det er Viktig å understreke at mennesker på flukt ikke representerer en sikkerhetstrussel. Men strømmen er så stor at den setter oss på prøve. Og da må vi stå sammen - og unngå polarisering, sa Ine Eriksen Søreide.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken