- Konflikter andre steder kan eksporteres til nord

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

- Situasjonen på grensen er alvorlig.

Jonas Gahr Støre er tøffere i tonen om hva som skjer på grensen mot Russland i dag.

Under tittelen naboskap i nord, følger Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet, opp forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sitt innlegg på Agenda Nord-Norge.

Må eies i nord

Under Gahr Støre som utenriksminister fremmet den rødgrønne regjeringen "Nordområdesatsingen".  Gahr Støre sier at skal man lykkes med nordområdesatsingen må denne eies i nord, men trekke veksler på alle type krefter i sør.

- Det er viktig å mobilisere i hele landet. Det er riktig slik forsvarsministeren påpekte at folk fra hele verden kommer hit, understrekte Gahr Støre om at å satse i nord ikke bare dreier seg om Nord-Norge.  

Han påpekte videre betydningen av at havretten definerer samarbeidet i nord. Samtidig har naboskapene i nord store utfordringer. 

Godt naboskap

Jonas Gahr Støre begynte med Norden og ikke Russland når han snakker om betydningen av et godt naboskap. Han viser til at Norden ikke er et uproblematisk samarbeid. De fem nordiske landene har delt seg i flere viktige saker.  Oppsiden ligger i at Finland, Sverige og Norge samarbeider stadig mer.

- Russland er den andre store naboen. Jeg slutter meg til alt det forsvarsministeren har sagt. Vi har alltid hatt fred med Russland. Krigsminnesmerket i Kirkenes tas vare på. I andre land veltes slike minnesmerker. I nord er Russland nesten et normalt land, poengterte han. 

- Det betyr at vi erkjenner hva det vil si å gå inn i den overgangen Russland er inne i - og at den overgangen ikke er over.

Konlikter kan eksporteres

Konflikter andre steder kan imidlertid eksporteres til nord, advarte han om det sikkerhetspolitiske bildet i Europa. 

- Derfor er det sentralt å fortsette med at det i nord skal være lav spenning.

Utfordringen nå er ikke de norske reaksjonene overfor Russlands engasjement i Øst-Ukraina, fortsatte han om naboskapet slik han ser det.

- Utfordringen er at situasjonen på grensen til Russland i dag er svært alvorlig, slår han fast.

Flyktninger

I følge Gahr Støre er det avgjørende at strømmen av flyktninger  over Storskog løses på et lavt forvaltningsmessig nivå. Bare i forrige uke passerte 800 grensen. Praksisen ved grensekryssinger  skiller seg nå  vesentlig fra Russlands opptreden på grensen til Finland. 

- Grensen var så strengt kontrollert at kanskje en mus men ikke en røyskatt kunne krysse, minnet han om hva som alltid har vært situasjonen på grensen til Russland øst for Kirkenes.

- Nå er det mange mennesker som passerer der, poengterte han med adresse til at Russland slipper flyktningene over.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken